Στο ΣτΕ προσέφυγε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Να ακυρωθεί το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και το εθνικό σχέδιο πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων ως αντίθετο στην Συνθήκη της Ε.Ε., το Σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, όπως και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ο Ιατρικός Σύλλογος Κορίνθου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδος, η «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά», δικηγόροι, γιατροί, επιχειρηματίες, ξενοδόχοι, κ.ά.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΩΝ
Στις προσφυγές τους υποστηρίζουν ότι το επίμαχο σχέδιο είναι αντίθετο στη Συνθήκη της Ε.Ε., το Σύνταγμα, αλλά και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, όπως και τη νομολογία του ΣτΕ. Όπως αναφέρουν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου στερείται νομίμων χώρων διάθεσης των απορριμμάτων και η απόρριψή τους γίνεται σε ανεξέλεγκτους χώρους και μη ασφαλείς για το περιβάλλον. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπογραμμίζει πως έχει ήδη υπογράψει σύμβαση σύμπραξης 27 ετών με ιδιωτική εταιρεία (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού φορέα κατά τον νόμο 3389/2005) για την υλοποίηση του επίμαχου σχεδιασμού ύψους 160 εκατ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει ότι το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, είναι αντίθετο στις περιβαλλοντικές διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άρθρο 24 του Συντάγματος κ.λπ.

Τέλος, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων μη νόμιμα παραλείπει να προσδιορίσει τη δαπάνη που προκαλεί σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, καταλήγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι άλλοι προσφεύγοντες στο ΣτΕ.

Διαβάστε επίσης