Παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου: Νοσούν 250.000 παιδιά ανά τον κόσμο

περισσότερα απο 90.000 δεν επιβιώνουν

Μια ιδιαίτερη Παγκόσμια Ημέρα τιμάται σήμερα Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, μια ημέρα αφιερωμένη στη μάχη που δίνουν – και που είναι συνήθως νικηφόρα-  τα παιδιά όλου του κόσμου ενάντια στον καρκίνο. Η  15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.
 

Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα σπάνια νόσος (μόλις 1-2% των περιπτώσεων καρκίνου), ωστόσο σε αντίθεση με άλλες ασθένειες αυτής της ηλικίας δεν έχει σύνορα. Προσβάλλει τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
 
Κάθε χρόνο, πάνω από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή, σύγχρονη ιατρική φροντίδα.  Στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες,  το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνά το 75%.
 
Πώς και γιατί ξεκινάει το πρώτο παθολογικό (καρκινικό) κύτταρο; Γιατί εμφανίζεται στο συγκεκριμένο παιδί; Στις ερωτήσεις αυτές  οι ειδικοί δεν μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι στα περισσότερα παιδιά δεν είναι κληρονομική ασθένεια, δηλαδή δεν μεταφέρεται από τον γονιό (ή τους παππούδες) στο παιδί, ούτε μεταδοτική, δηλαδή δεν μεταδίδεται από κάποιον πάσχοντα στο παιδί. Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις (λιγότερες από 5%) έχει σαφώς αποδειχθεί η συμμετοχή κληρονομικότητας.
 
Με την ευκαιρία της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τον παιδικό καρκίνο έξι φορείς, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συστηματικά και αποτελεσματικά στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι  της υγείας, που αφορά μια δύσκολη νόσο που πλήττει παιδιά, ενώνουν τις φωνές τους και ζητούν από τους αρμόδιους να εξασφαλίσουν σε όλα τα παιδιά πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα μετά τη διάγνωση της νόσου.
 
Πρόκειται για τους εξής φορείς: Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP), Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), Διεθνής Οργανισμός για τον Παιδικό Καρκίνο (CCI), ΦΛΟΓΑ -Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια (ιδρυτικό μέλος του CCI), ΛΑΜΨΗ-  Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας και ΚΥΤΤΑΡΟ - Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία Καρκίνου στην Παιδική ή Εφηβική Ηλικία.  
 
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο,  η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Σύμφωνα με τους έξι φορείς, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία :
•           στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και
•           στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Επιπλέον, ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τους γονείς των μικρών ασθενών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι γονείς, για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους,  ενώ οι ανάγκες της οικογένειας αυξάνονται σημαντικά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από μέρους της πολιτείας, ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημά τους.

Διαβάστε επίσης