Ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που καλείται να διαχειριστεί ο ΟΑΕΔ, ως διάδοχος φορέας, μετά την κατάργηση του ΟΕΚ. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ –τ. ΟΕΚ–τ. ΟΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα, αφού μόνο το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά τα 340 εκατ. ευρώ, ενώ το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων και του άληκτου ποσού παροχών ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, βέβαια, επισημαίνει ότι δικαιούχοι των συγκεκριμένων δανείων, που δίνονταν μόνο από τον Οργανισμό χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών, είναι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και σεισμόπληκτοι.
Συνολικά έχουν χορηγηθεί περίπου 80.000 δάνεια, που είναι ακόμη ενεργά. Το 55% των δανείων αυτών, δηλαδή περίπου 55.000, δεν εξυπηρετούνται καθώς οι δικαιούχοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο σύλλογος κάνει λόγο για «αδιαφορία» από την πλευρά της Πολιτείας να προχωρήσει σε ρύθμιση των δανείων αυτών, με αποτέλεσμα και οι δανειολήπτες να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στο ταμείο του ΟΑΕΔ να μην εισρέουν κεφάλαια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε νέα στεγαστικά δάνεια. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, σύμφωνα με τον σύλλογο, ο ΟΑΕΔ, μέσω του πρώην ΟΕΚ, διαθέτει περιουσία της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, η οποία παρότι παραμένει αναξιοποίητη από τον Οργανισμό, αξιοποιείται και μάλιστα με σημαντικά κέρδη, από επιτήδειους. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ και στους πρώην οργανισμούς υπογραμμίζουν ότι, σύμφωνα με καταγγελίες, τα περισσότερα οικόπεδα ιδιοκτησίας ΟΕΚ έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα τα δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να εισπράττουν επιδοτήσεις για οικόπεδα που δεν τους ανήκουν.
Ενδεικτικά, αναφέρουν την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες «έχουν δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, άνω των 500 στρεμμάτων οικόπεδα του ΟΕΚ, με συνέπεια επιτήδειοι να εισπράττουν χιλιάδες ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις». Ο σύλλογος των εργαζομένων ζητάει από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της καταγραφής της περιουσίας του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, να την προστατέψει με ανάλογες ενέργειες προς το Κτηματολόγιο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να την αξιοποιήσει προς όφελος του Οργανισμού και να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες κατά των καταπατητών.
Πηγή: Καθημερινή