Σοκαρισμένη η κοινωνία στο Αγρίνιο - Απανωτά θλιβερά συμβάντα με ανεξέλεγκτη τροπή

"μαχαιρώματα" από νέους ανθρώπους...

Σοκ προκαλούν στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, τα πρωτοφανή περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο αστυνομικό δελτίο. Η αρχή έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στο Αγρίνιο, όταν πατέρας μετά από έντονο επεισόδιο που είχε με τον γιό του στο σπίτι όπου διαμένουν, πυροβόλησε στον αέρα με κυνηγετική καραμπίνα για εκφοβισμό. Ο γιός υπέβαλε μήνυση και οι δύο αργότερα οδηγήθηκαν στο τμήμα. Σε άλλη περίπτωση όπως χθες έγραψε η «Σ», στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, 55χρονος μήνυσε τον 16χρονο γιό του, καθώς μετά από καυγά τον απείλησε με μαχαίρι. Την ίδια μέρα λίγες ώρες αργότερα, ένας 36χρονος στο Μεσολόγγι –ο οποίος ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα απειλούσε να σφάξει τη μάνα του με μπαλτά και χρειάστηκε η συνδρομή ψυχολόγου της αστυνομίας από την Πάτρα καθώς και ειδικού διαπραγματευτή για να μην έχουμε τραγική κατάληξη. Όπως στην Παραβόλα με την υπόθεση μητροκτονίας που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.

Το… «κερασάκι στην τούρτα» βέβαια μπήκε την Τετάρτη το μεσημέρι στην Επαρχιακή Οδό Αγρινίου – Θέρμου στο ύψος της Αβόρανης, όταν ένας 24χρονος χτύπησε με φτυάρι τον 25χρονο ξάδελφο και στη συνέχεια του έσπασε το αυτοκίνητο, μετά από τυχαία συνάντηση! Το φαινόμενο αναλύει εκτενώς και λεπτομερώς στη «Σ» ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας με ποιο τρόπο μπορούν να εξαλειφθούν, ή έστω να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά που το τελευταίο χρονικό διάστημα «καλπάζουν» στην περιοχή.   

«Η εγκληματικότητα

και η βία σε όλες τις μορφές που παρουσιάζονται, στην οικογένεια, στο δρόμο, στα γήπεδα, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας δεν γίνονται με αυτόματο πιλότο. Συμβαίνουν επειδή έχουν αλλάξει οι κοινωνικές συνθήκες. Δημογραφικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες ενισχύουν την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Με απλά λόγια αυξάνει η κοινωνική παθογένεια. Όταν αυτό γίνεται, αυτόματα αυξάνονται τα κρούσματα βίας και εγκλήματος. Αυτό είναι νομοτελειακό. Ουσιαστικά λοιπόν η χώρας μας τα τελευταία έξι χρόνια λόγω της κρίσης καταγράφει ραγδαία αύξηση εγκληματικότητας τόσο ως προς την ποσότητα αλλά περισσότερο ως προς την ποιότητα που αυτή εκδηλώνεται. Το τελευταίο είναι το πιο ανησυχητικό. Πλέον έχουμε μορφές βίας που στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια δεν τις είχαμε γνωρίσει. Κυρίως αναφέρομαι στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στο παρελθόν η Ελληνική οικογένεια ήταν πιο συμπαγής και έτσι δεν διαταράσσονταν ο οικογενειακός ιστός. Αυτό είναι ξεκάθαρα σημάδι διάβρωσης του κοινωνικού και κατ’ επέκταση του οικογενειακού ιστού, που δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Καταγράφονται δυστυχώς, σχεδόν καθημερινά φαινόμενα ακραίας βίας στα σπίτια μας, που πολλές φορές έχουν τραγική κατάληξη.

Όπως στην περίπτωση

της Παραβόλας αλλά και στις άλλες που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία. Τα φαινόμενα αυτά δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και πλέον η φτώχεια, η κρίση και η ανεργία έχουν ενισχύσει την εκδήλωση ανεξέλεγκτης βίας στην κοινωνία. Δυστυχώς σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, όπως είναι λογικό δεν μπορεί να υπάρξει καταστολή, καθώς δεν γίνεται να υπάρχει ένα περιπολικό της αστυνομίας έξω από κάθε σπίτι. Άρα το «φάρμακο» είναι η πρόληψη. Και η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μέσω μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Πολιτεία, για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας που μαστίζει σήμερα τους Έλληνες. Αυτόματα με τον τρόπο αυτό, το άτομο θα μπορεί να είναι πιο ήρεμο, άρα θα μπορεί να ανταπεξέρχεται με μεγαλύτερη σύνεση, συνείδηση και ψυχραιμία όταν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους περιστατικά».   

sinidisi.gr 

Διαβάστε επίσης