Παναιγιάλειο συλλαλητήριο την προσεχή Πέμπτη

Στην Πλατεία Αγίας Λαύρας
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ως ό,τι πιο αισιόδοξο και ενθαρρυντικό για τη συνέχεια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μεγάλη ανταπόκριση φορέων και συλλόγων της Αιγιάλειας στην αποψινή (27/1) σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Αιγίου και κυρίως η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, η τοπική κοινωνία να ενωθεί σαν μία «γροθιά» ενάντια στην ύφεση, τη φτώχεια, την απαξίωση της χώρας και το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό που βάζουν «ταφόπλακα» σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.

Η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής αγώνα, η παναιγιάλεια συμμετοχή στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, η συσπείρωση γύρω από το αγροτικό μπλόκο του Αιγίου αλλά και η κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα, ήταν οι πιο σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή την πρωτοφανή σε συμμετοχή και αποφασιστικότητα, συνάντηση…

Πρώτη συνάντηση σήμερα για την Συντονιστική Επιτροπή

ιδικότερα, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Συντεχνίας Αρτοποιών και του Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Μηχανικών, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής καθώς και των αγροτών. Σημειώνεται ότι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, στις 7.00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο για τη λήψη αποφάσεων. Όλοι μαζί απόψε συμφώνησαν στη συμμετοχή στην απεργία της προσεχούς Πέμπτης, με συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Λαύρας στις 10.00 το πρωί και ακολούθως μαζική μετάβαση στο μπλόκο των αγροτών στην Εθνική Οδό. Επίσης, κλήθηκαν οι εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και σωματείων να ενημερώσουν τα μέλη τους και να ξεσηκώσουν την κοινωνία, έτσι ώστε όλοι να βγουν στο δρόμο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδηςκαθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της Συντεχνίας Αρτοποιών, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι του Συλλόγου Μηχανικών, του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Αιγιαλείας, του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Αιγιάλειας, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Σωματείου Οικοδόμων, του Συλλόγου Ιδιοκτητών συνεργείων αυτοκινήτων, του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» και της Ανεξάρτητης Κίνησης Αγροτών, του σωματείου ΕΑΣ, των καθαριστριών, εργατοτεχνιτών του δήμου, του Σωματείου Εργαζομένων στην 3Ε, του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων, του Σωματείου ταξί Αιγίου και περιχώρων και της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.

Βασικό να υπάρξει συνέχεια…
΄΄Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι. Δικός μας στόχος είναι να σωθεί η Ελλάδα, όχι με τους Έλληνες κοινωνικά ερείπια αλλά με τους Έλληνες ζωντανούς. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι το 3ο μνημόνιο είναι η ταφόπλακα που μπαίνει στα ελληνικά νοικοκυριά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη μισθωτή εργασία, στους επιστημονικούς κλάδους, στην αγροτιά. Δεν μένει τίποτα όρθιο. Ζητάμε λύσεις που δεν θα μας εκθέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο αλλά θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης την ελληνική οικονομία. Επιτέλους, να μπει τέλος στην ύφεση και την αβεβαιότητα και η χώρα να βαδίσει σε πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Όλοι εμείς εδώ, τα συνδικάτα, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστημονικοί κλάδοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, έχουμε μόνο μία επιλογή: να συνεχίσουμε όλοι μαζί και να δώσουμε τη μάχη ώστε να μην φτάσει ποτέ στη Βουλή αυτό το τερατούργημα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου΄΄. Τα παραπάνω αποτελούν την εισήγηση του προέδρου του Ε.Κ.Α. Παναγιώτη Γεωργόπουλου, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής τονίζοντας πως απαιτείται συνένωση δυνάμεων για να υπάρξει επιτυχία και συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα.

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των εμπόρων της πόλης, μετέφερε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σωκράτης Μαυρίδης δηλώνοντας πως οι έμποροι συμπαρίστανται και συμπαρατάσσονται με τους αγρότες και κάθε εργαζόμενο και επαγγελματία που αγωνίζεται. ΄΄Ο Εμπορικός Σύλλογος θα συμμετάσχει ενεργά στην απεργία, δηλώνοντας εμπράκτως την αγανάκτησή του. Ευελπιστούμε δε στην μαζική κινητοποίηση όλων των φορέων. Ως εδώ. Δεν πάει άλλο΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

΄΄Ευχές και ψηφίσματα δεν έχουν αποτέλεσμα΄΄…
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θανάσης Χελάκης είπε πως ο αγώνας συνεχίζεται, επισημαίνοντας πως ΄΄ξέρουμε όλοι τι μας περιμένει, καθώς δεν πρόκειται για τωρινό φαινόμενο. Ο Αγροτικός Σύλλογος, η ΠΑΣΥ, το ΠΑΜΕ, είχαμε προειδοποιήσει. Τώρα πρέπει να δούμε από πού ξεκινά το ζήτημα. Στους αγρότες, μας φόρεσαν τη θηλιά για πάρουμε κάποιες ψευτοεπιδοτήσεις που εμείς τις έχουμε πληρώσει τέσσερις φορές και τώρα αυτό προχωράει και στους εργαζόμενους. Σας καλούμε στις 4 Φλεβάρη, όλοι μαζί να κάνουμε τη συγκέντρωση στα βενζινάδικα΄΄. ΄΄Ευχές και ψηφίσματα χωρίς σκληρή σύγκρουση δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι παραγωγές δυνάμεις πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για την κατάκτηση του μετώπου και της εξουσίας΄΄, κατέληξε, ξεκαθαρίζοντας πως τα μπλόκα στην Εθνική Οδό θα συνεχιστούν μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σωτήρης Κοίλιας είπε μεταξύ άλλων, πως ΄΄μας επιβάλουν άνω του 80% του καθαρού εισοδήματος ενός έντιμου εισοδηματία να πηγαίνει υπέρ του Δημοσίου. Οποιαδήποτε πρόταση κι αν είχαμε να κάνουμε ακόμα και την πιο ιδανική, σε έξι μήνες θα είμαστε πάλι από την αρχή. Ένα κοινό ευρωπαϊκο΄νόμισμα θα δημιουργεί συνέχεια ελλείμματα΄΄. ΄΄Πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την στυγνή φορομπηχτική πολιτική. Το μέλλον είναι δική μας ευθύνη΄΄, πρόσθεσε ο κ. Κοίλιας, κάνοντας γνωστό το πλαίσιο κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Γ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Πρόταση του δημάρχου για κοινό αγώνα με τους αγρότες
Πρόταση για αναζήτηση άλλων μορφών αγώνα, πέρα από την απεργία, κατέθεσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας. Ο κ. Παναγόπουλος είπε πως ΄΄μόνο αν είμαστε ενωμένοι θα μπορέσουμε κάτι να κατορθώσουμε΄΄, τονίζοντας πως ΄΄το νομοσχέδιο δεν θα περάσει μόνο αν δεν το ψηφίσουν κάποιοι βουλευτές πράγμα που σημαίνει ότι θα πέσει η κυβέρνηση. Αντίθετα, αν το ψηφίσουν, φίδι που μας έφαγε… Είμαστε ήδη πεσμένοι, σερνόμαστε μέρα με τη μέρα΄΄. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανέχεια των πολιτών που οφείλουν στο δήμο και δεν μπορούν να μπουν ούτε σε ρυθμίσεις των 10 ευρώ. ΄΄Με ευχαριστεί η στάση των αγροτών είναι η πιο σοβαρή μορφή αγώνα από τις κινητοποιήσεις των λοιπών κοινωνικών τάξεων. Μήπως να ενωθούμε με τους αγρότες; Ας ενωθούμε μία φορά όλοι και ας βγούμε στο δρόμο. Γνωρίζω πως οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική ειρήνη, αλλά δεν μπορούμε να ζούμε μόνο με κέρματα. Είμαι μαζί σας σε οτιδήποτε αποφασίσετε΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δονάτος Αρβανίτης παρατήρησε πως ΄΄το πρόβλημα πλέον είναι σε όλες τις τάξεις΄΄, τονίζοντας πως ΄΄οι διαπιστώσεις είναι σωστές, όμως πρέπει να πάμε στο παρακάτω΄΄. ΄΄Εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε το φάρμακο, τα ταμεία δεν πληρώνουν΄΄, ανέφερε ακόμη, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τι θα γίνει μετά καθώς, όπως είπε, απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει πάτος. ΄΄Ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί πλέον να μην είναι μία Πέμπτη΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Αρβανίτης.

΄΄Οι μηχανικοί είμαστε οι πρώτοι που έχουμε πληγεί από την κρίση. Έχουμε καταντήσει φοροεισπράκτορες του κράτους, είμαστε η κατάντια των ελευθέρων επαγγελματιών΄΄, ανέφερε οπρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Βασίλης Ρίτης, καταθέτοντας μία πολύ σημαντική πρόταση. Συγκεκριμένα, πρότεινε από τώρα μέχρι τις 4 Φλεβάρη να οργανωθεί έτσι η τοπική κοινωνία, ώστε το κράτος να μην εισπράξει ούτε ένα ευρώ! ΄΄Να πάμε στο μεταφορών, στις εφορίες, στις τράπεζες και να μην αφήσουμε κανέναν να πληρώσει. Μόνο έτσι θα γίνει αισθητή η αγανάκτησή μας΄΄, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Τηλιγάδης ανέφερε πως το ασφαλιστικό έρχεται από πολύ, ωστόσο τώρα καλούμαστε να κοιτάξουμε το μετά, βλέποντας τη λύση μόνο μέσω των επενδύσεων με την προϋπόθεση βέβαια των αναπτυξιακών μέτρων. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να εξευρεθούν και να υιοθετηθούν κι άλλες μορφές αγώνα, μεταφέροντας τη σκληρή πραγματικότητα των διαγραφών επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου αλλά και το γεγονός ότι κάποιο που μέχρι πρότινος πρόσφεραν στα συσσίτια τώρα δεν έχουν να φάνε…

΄΄Είμαστε κλειστοί από το 2010 δεν μπορούμε να πληρώσουμε τον ΟΑΕΕ. Από 100 ηλεκτρολόγοι έχουμε μείνει 50 και πάμε για 40΄΄, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων κ. Σερεντέλος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αναψυχής Αιγιάλειας Στράτος Βαρδάκης ανέφερε: ΄΄Οι μεμονωμένες φωνές δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει να ενωθούμε δεν το έχουμε κάνει ακόμη γιατί είμαστε υπερήφανοι. Όπως μας πηγαίνουν όμως, τελειώνουμε και δεν έχει σημασία ποιος θα πέσει πρώτος. Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν σώζεται κανείς΄΄. Ο κ. Βαρδάκης έκανε γνωστό πως τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου του είναι σύμφωνα ως προς τη συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης ξεκαθαρίζοντας πως θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να κλείσουν όλα τα μέλη του Συλλόγου.

Ο Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος από την Ανεξάρτητη Κίνηση Αγροτών είπε πως προφανώς δεν θέλουν να πάρουμε σύνταξη από τη στιγμή που αυξάνουν σε αυτό το βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, κάνοντας αναφορά στις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών και απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στο μπλόκο, τονίζοντας πως ΄΄όλοι είμαστε μία αλυσίδα΄΄.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Στάθης Μπούνιας τόνισε: ΄΄Εμείς για το μεγάλο κεφάλαιο είμαστε κόστος, δεν αποδίδουμε κέρδος και γι’ αυτούς πρέπει να εκλείψουμε. Δίνουν εντολές στους χαρτογιακάδες της εκάστοτε κυβέρνησής τους να παίρνει μέτρα να μειώνεται το εισόδημά μας να αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Θέλουν να μας εξοντώσουν και μας λένε ότι το κάνουν για να σώσουν την Ελλάδα. Τα χρήματα των ταμείων τα έκαναν δώρο στους βιομήχανους και τους τραπεζίτες. Δεν θέλουν να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή όχι δεν μπορούν΄΄. Παράλληλα πρότεινε αποκλεισμό μίας υπηρεσίας κάθε μέρα με κατάληξη στα μπλόκα΄΄.

Τη συμμετοχή των ιδιοκτητών ταξί της περιοχής στην απεργία της Πέμπτης έκανε γνωστή μέλος του Συλλόγου Ταξί Αιγίου, ενώ, όπως έγινε γνωστό θα συμμετάσχει και η Ένωση Βενζινοπωλών.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών του δήμου Μαρία Κοντεσοπούλου πρότεινε να κηρυχθεί οικονομικός πόλεμος και από τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνάμεις. ΄΄Να μην πληρώνουμε ούτε ΕΝΦΙΑ, ούτε τέλη κυκλοφορίας. Είμαστε σε Κατοχή κοιτάζουν να είμαστε δούλοι στην ίδια μας τη χώρα΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης ανέφερε πως είναι λάθος να πει κανείς πως τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν τον κλάδο μου, αφού όλοι είμαστε αποδέκτες και υφιστάμεθα της συνέπειες αυτής της αντεργατικής πολιτικής. ΄΄Όλα αυτά τα χρόνια έσκαβαν το λάκκο και τώρα μας βάζουν την ταφόπλακα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι. Το πρόβλημα ίσως να είναι πολιτικό και όχι οικονομικό΄΄, είπε ο κ. Νύχτης προτείνοντας μαζική συμμετοχή στο αγροτικό μπλόκο. Από το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, ο Βασίλης Τσερεντζούλιαςανέφερε πως το σχέδιο για το ασφαλιστικό είναι ακαθόριστο και χωρίς αναλογιστικές μελέτες. ΄΄Τι να συζητήσουμε χωρίς να ξέρουμε τα άρθρα και τα σημεία του;΄΄, αναρωτήθηκε.

Πηγή:protionline.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ