Πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής

Το στέλεχος Η1Ν1 «είναι πιο επικίνδυνο και χρειάζεται προσοχή. Ο αριθμός των μέχρι στιγμής κρουσμάτων στη χώρα μας κινείται στα επίπεδα της πανδημίας του 2009, από τη στιγμή που είναι το ίδιο στέλεχος» τονίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, η γρήγορη θεραπεία των ατόμων υψηλού κινδύνου και ο αντιγριπικός εμβολιασμός ακόμα και τώρα, η άμεση επικοινωνία με θεράποντα ιατρό εφόσον τα συμπτώματα της γρίπης είναι έντονα και επιμένουν και -μετά τη συμβουλή του- η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων προκειμένου να προληφθούν οι επιπλοκές.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.

Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να τη μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανήκουν τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (π.χ. άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια), έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα με δείκτη μάζας σώματος >40kg/m, παιδιά που παίρνουν μακροχρονίως ασπιρίνη (π.χ. νόσος kawasaki), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών και οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας