Μέσα από δράσεις που θα μπορέσουν να δώσουν ένα έναυσμα στην επιχειρηματικότητα ώστε να «ανασάνει» και να προσφέρει νέες θέσεις απασχόλησης στην περιοχή μας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε σε ένα συνολικό σχέδιο προτάσεων που απευθύνονται στα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση.
Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «υποφέρουν» από υποχρηματοδότηση, κλείσιμο της στρόφιγγας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και τη μη ύπαρξη σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος.
Και αυτό καταδεικνύεται πολύ εύκολα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο, παρουσία και φορέων (Επιμελητήρια, ΣΕΒ) για τις «Δράσεις για την Επιχειρηματικότητα που εντάσσονται στον 5ετή σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας:
Οι 2 στις 3 επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτική Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρουσίασαν επιδείνωση του κύκλου εργασιών
Καταλύματα, Υπηρεσίες Εστίασης και Κατασκευές εκτιμούν πως θα υπάρχει περαιτέρω επιδείνωση το δεύτερο εξάμηνο του 2015
Μία στις 4 επιχειρήσεις στον κλάδο των κατασκευών έχει κάνει απολύσεις, όπως και 1 στις 10 εμπορικές (Η αποτίμηση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος και τον κλάδο)
Το 26,7% των μεγάλων επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα μειώσει το προσωπικό του
Το 69% των επιχειρήσεων που απευθύνθηκε σε τράπεζα για χρηματοδότηση, δεν την έλαβε
Το 62,5% αντιμετώπισαν δυσκολίες σε χρηματοδότηση και υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος λόγω γραφειοκρατίας, καθυστέρησης πληρωμών, προβλημάτων με τράπεζες και πολιτικής αστάθειας στη χώρα
Μόλις το 39,7% χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του διαδικτύου (ιστοσελίδα κ.λπ.) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που στη χώρα το ποσοστό φθάνει το 61%.
«Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των πολύ μικρών, μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων της περιοχής μας να τους εξασφαλισθεί κατ’ αρχάς το δικαίωμα να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, και αυτή η θέση αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την κεντρική εξουσία» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, κάνοντας την εισήγηση του θέματος τόνισε πως «η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε ευθεία σύνδεση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις για όλους μας» αναφερόμενος τόσο στο Πρόγραμμα Ενίσχυσης των ΜμΕ, που ανέδειξε τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Επιμελητηρίων, αλλά και στην έρευνα που έγινε από τις Υπηρεσίες με τίτλο «Αξιολόγηση - αποτύπωση προτάσεων για τα προγράμματα χρηματοδότησης και τη συμβολή τους στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Η έρευνα διεξήχθη από 28 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου 2015 σε 443 επιχειρήσεις με έδρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω ερωτηματολογίου.
Προτάσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας με στοχευμένες δράσεις που έχουν προκύψει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αντίστοιχων δράσεων του παρελθόντος.
Πρόκειται ουσιαστικά, για εννέα δράσεις – προτάσεις, οι οποίες έχουν εξειδικευθεί σε επίπεδο επιχειρησιακού τεχνικού δελτίου με τεκμηρίωση και θα αποσταλούν στα συναρμόδια Υπουργεία.
«Μέσα από το σύνολο του Σχεδιασμού μας για την Επιχειρηματικότητα επιδιώκεται, ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης προς νέα ή διαφοροποιημένα ανταγωνιστικά προϊόντα, η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων και αύξηση των εξαγωγών τους, η αναβάθμιση της θέσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη διεθνή αγορά και στους τομείς όπου παρουσιάζει πλεονέκτημα, η συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού στην Περιφέρεια και η προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρηματιών στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις και συνδέεται άμεσα με τον οραματικό μας στόχο για αυτοτροφοδοτούμενη, εξωστρεφή και αειφορική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.