Πρόκληση από Σόιμπλε, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα: «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε!»

Τον κακό του εαυτό έφερε στο πάνελ του Νταβός ο γερμανός υπουργός Οικονομικών

Ήταν μια μονομαχία με τα όλα της! Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχασε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει χαρακτηρισμούς οι οποίοι θα συζητηθούν αφού η φράση όταν αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν γίνει, προφανώς από την Ελλάδα, «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε», δεν είχε άλλον αποδέκτη στο πάνελ του Νταβός από τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ψυχραιμία του στην κόντρα, όπως εξελίχθηκε, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών και απάντησε σχεδόν σε όλα όσα είπε ο Σόιμπλε.

arheio_lipsis_1.jpg

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τα βλέματα όλων στο πάνελ του Νταβός ήταν στραμμένα στους κυρίους Τσίπρα και Σόιμπλε και όχι άδικα. Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές και το απέδειξαν εμπράκτως. Στην αρχή της κουβέντας φάνηκε να συμφωνούν αλλά όταν τέθηκαν ερωτήματα οικονομικής φύσεως και κυρίως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα άναψαν τα αίματα!

Ο Σόιμπλε παίρνοντας τον λόγο και αναφερόμενος στις συμφωνίες είπε: «Πιστεύω ότι στην Ευρώπη αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε ότι μπορούμε για να κάνουμε την Ευρώπη δυνατή. Αλλά οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται! Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή πρέπει να τηρήσουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Αναφερόμενος μάλιστα στην εφαρμογή των συμφωνιών και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε». Φυσικά, δεν κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά θεωρείται δεδομένο πως εκείνος ήταν ο αποδέκτης των λεγομένων του.

arheio_lipsis.jpg

Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι«εγώ ως υπουργός Οικονομικών δεν ήθελα το ΔΝΤ αλλά το ήθελε η κυρία Μέρκελ και είχε δίκιο. Έτσι συμβαίνει οι επικεφαλής των κρατών έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ έχουν λάθος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοι δεν ειχαν την ισχυ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Αν αυτό πρέπει να αλλάξει αυτό θα πρέπει να περάσει από το Γερμανικό κοινοβουλιο και όλοι μου λενε ότι θα ήταν σαν να μπαίνω με έναν αναμένο κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη».

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήρθε άμεσα: «Ούτε εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να ανάψει κάποιος κερί σε δωμάτιο με δυναμίτες, ούτε όμως είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Καλύτερα να βρει τρόπο να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες».

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα. Πιστευαμε ότι μπορεί η Ευρώπη να τα καταφέρει καλά και μόνη της. Έχει κυλήσει το νερό στ' αυλάκι, ζήτησαν κάποιες χώρες την συμμετοχή του Ταμείου και εμείς το αποδεχτήκαμε και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εφαρμογή της συμφωνίας. Εύχομαι η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες. Αυτές οι διαφωνίες να μην υπάρξουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είπε ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Για να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης, είπε ο κ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα ανεργίας. «Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης