Εμείς, οι άλλοι και οι ανάγκες

του χρηστου πατούχα, επικεφαλής της "ανυπότακτης Πολιτείας"

Βρισκόμαστε από τον περασμένο Σεπτέμβρη στον  δεύτερο χρόνο της παρούσας Δημοτικής θητείας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, είχε αυτό το διάστημα να διαχειριστεί τον στραγγαλισμό της, την ολομέτωπη επίθεση από τα μνημόνια και τις πολιτικές των Κυβερνήσεων που τα υπηρετούν.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε, ότι η Τ.Α. έχει υποστεί μείωση των δημοσίων πόρων της, που αγγίζει το ποσοστό του 70% σε σχέση με τα έσοδα της των αρχών του 2011. Πέραν της οικονομικής δυσπραγίας, αντιμετωπίζει ένα θεσμικό πλαίσιο με διοικητικές παρεμβάσεις, που αλλοιώνουν την πολιτική της βούληση, που κάνουν την λειτουργία της ασφυκτική, που κυρίως επιδιώκουν την βίαιη προσαρμογή στα μνημονιακά δεδομένα.

Είναι προφανές, ότι προκύπτουν ανυπέρβλητες δυσκολίες στο να έχει η Τ.Α., την στοιχειώδη δυνατότητα δικού της προγραμματισμού διαχείρισης του έργου της, των δημοτικών τελών, της κοινωνικής της πολιτικής, της όλης της δραστηριότητας για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών των συμπολιτών μας. Η καθαριότητα και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η Ύδρευση και η Αποχέτευση, ο Πολιτισμός και η κοινωνική Αλληλεγγύη, απαιτούν έργα και δαπάνες, που δεν γνωρίζει κανένας αυτή την στιγμή, ούτε το αν, ούτε το πότε θα διατεθούν. Εμείς γνωρίζουμε, ότι δεν θα διατεθεί ούτε ένα Ευρώ από δημόσιους πόρους, πλην των ανεπαρκών πιστώσεων των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στις συνθήκες αυτές τα κεντρικά όργανα της Τ.Α., (ΠΕΔ και ΚΕΔ), σέρνουν την πολιτική τους ανυπαρξία, αχρηστεύοντας και τις λίγες πιθανότητες των πρωτοβάθμιων οργάνων να αντιδράσουν. Η εξήγηση πρέπει να αποδοθεί στον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό. Οι φιλομνημονιακές, (δεξιές, κεντρώες, «αριστερές» δυνάμεις), συγκροτούν συντριπτική πλειοψηφία, τόσο στα κεντρικά, όσο και στα πρωτοβάθμια αλλά και τα δευτεροβάθμια όργανα της Τ.Α.

Γνωρίζουν όλοι, τους συσχετισμούς στον Δήμο Πατρέων. Έχουμε κατά καιρούς διατυπώσει την άποψη μας για την Δημοτική Αρχή και την Δημοτική πλειοψηφία. Προσπαθεί να κινηθεί σε μια σωστή και φιλολαϊκή κατεύθυνση. Ο συνολικός πολιτικός της προσανατολισμός, ταυτίζεται με το πολιτικό «σχέδιο» του κομματικού της φορέα και αναπόφευκτα ενσωματώνει τα προτάγματα και τις αδυναμίες του. Γίνεται ως εκ τούτου εμφανές, ότι ο Δήμος, δεν είναι «ανοιχτός» σε συμμαχικές πρωτοβουλίες, ούτε σε τοπικό, ούτε σε γενικότερο επίπεδο.

Δεν θα χρειαζόταν αυτό να το επισημάνουμε, αν δεν είχαμε την γνώμη, ότι αυτή η πολιτική είναι αναντίστοιχη με τις ανάγκες του λαϊκού κινήματος και με τις ανάγκες της Τ.Α.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν την αντιπολίτευση, απαρτίζονται από δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στην Ν.Δ., δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στο Κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, (ενίοτε με κάποιες διαφορές στις τοποθετήσεις τους), την Ανυπότακτη Πολιτεία και τρεις ακόμα παρατάξεις. Τις πρώτες,  τις ενώνει η υπεράσπιση των μνημονίων και η στήριξη της πολιτικής της Κυβέρνησης, με διαφοροποιήσεις περίπου ίδιες με αυτές που παρατηρούμε στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, (αντιπολίτευση για την ξεχωριστή του καθενός πολιτική επιβίωση).

Οι δύο παρατάξεις, που πρόσκεινται πολιτικά στην Ν.Δ., αναλώνονται σε αντιπολίτευση μικροκομματική και ατεκμηρίωτη, δείχνουν να μην κατανοούν ή να αγνοούν  την συνολική κατάσταση της Τ.Α., να αγνοούν τις αιτίες της, να μεγενθύνουν τις ανύπαρκτες τοπικές δυνατότητες, που δήθεν αυτοί θα πραγματοποιούσαν.

Μακράν των προεκλογικών τους εξαγγελιών, ιδιαίτερα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανή μετάλλαξη της σε δύναμη του συστήματος. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στηρίζει την Κυβερνητική απόφαση για την δέσμευση – κατάχρηση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου και όλων των Δήμων, για την αδιέξοδη αποπληρωμή δόσεων του επαχθέστατου χρέους.

Στηρίζει την απαράδεκτη κυβερνητική πρόταση για το Θαλάσσιο Μέτωπο της πόλης. Πρόταση με την οποία, και οι πέτρες πλέον γνωρίζουν, ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την αφαίρεση του κεκτημένου του Δήμου και των δημοτών, με μακροχρόνιους αγώνες, δηλαδή την επ αόριστον ισχύουσα Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης. Στηρίζουν δηλαδή, μια καταφανώς παράνομη και βλαπτική για την πόλη, ενέργεια της Κυβέρνησης.

Με υποκρισία και αοριστία, καταψηφίζουν τα Δημοτικά Τέλη, το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την υποχρηματοδότηση και το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων.

Να σημειωθεί, ότι αυτά συμβαίνουν το 2015, όχι το 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ακόμα Κυβέρνηση. Να σημειωθεί επίσης, ότι ψηφίζουν μαζί μας για το Θαλάσσιο Μέτωπο, τον Απρίλιο του 2015, όταν νόμιζαν ότι ακόμα ίσχυε η προεκλογική δέσμευση του κ.Τσίπρα. Όταν η Κυβέρνηση καταλήγει τον περασμένο Αύγουστο στην πρόταση της, δια του κ. Δρίτσα, μεταλλάσσονται ακαριαία.

Πολιτική διπροσωπία και τυχοδιωκτισμός. Συνηθισμένος για άλλες πολιτικές δυνάμεις, πρωτοφανής για την Αριστερά.

Η παράταξη μας, η Ανυπότακτη Πολιτεία, και τώρα όπως και στο παρελθόν, παραμένει συνεπής στις πολιτικές της αξίες και αρχές. Είναι παρούσα στα Δημοτικά Συμβούλια και τις επιτροπές, καταθέτει απόψεις για τα προβλήματα της πόλης με πολιτική και επιστημονική τεκμηρίωση, τοποθετείται για γενικότερα ζητήματα της κοινωνίας και της χώρας. Ασκούμε κριτική στην Δημοτική Αρχή στα πλαίσια των γενικότερων αρχών μας, εναντιωνόμαστε σε ότι είναι αναποτελεσματικό, στηρίζουμε αυτά που είναι σε ορθή κατεύθυνση, καταπολεμούμε την Κυβερνητική πολιτική, που είναι καταστροφική για την Αυτοδιοίκηση και την χώρα.

Αναλαμβάνουμε συμμαχικές πρωτοβουλίες, όπως π.χ. για το Θαλάσσιο Μέτωπο, με την συγκρότηση και την συμμετοχή μας στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, με την συμμετοχή μας στην Επιτροπή Αγώνα για την Νότια χάραξη του Αυτοκινητοδρόμου και του Σιδηροδρόμου Πατρών Πύργου, για την αποτροπή της επίγειας όδευσης της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Για όλα αυτά, πληροφορούμε αναλυτικά τους συμπολίτες μας, ευρύτερα την κοινή γνώμη, με εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις, αρθρογραφία, παραστάσεις σε Υπουργεία, ημερίδες και συνέδρια.

Αγαπητοί συνδημότες

Η κατάσταση είναι δύσκολη και προοιωνίζεται δυσκολότερη για το προσεχές μέλλον. Πρωτίστως, είναι δύσκολη για τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την νεολαία, όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι συνθήκες απαιτούν, να πυκνώσουμε τον αγώνα σε όλα τα οργανωμένα μέτωπα. Χωρίς, καμιά επί μέρους προσπάθεια να υποτιμούμε, θεωρούμε ότι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, απευθύνεται με τον πιο ευρύ τρόπο στα πλατιά κοινωνικά στρώματα, ενώνει και κινητοποιεί ευκολότερα, δεν απαιτεί άμβλυνση ιδεολογικών διαφορών.

Οι συνθήκες, στις αρχές του 2016, είναι πολύ διαφορετικές από οποιαδήποτε φορά στο παρελθόν. Το κόμμα που κυβερνά, πέρα από την ισοπέδωση των πολιτικών διαφορών από το σύστημα εξουσίας, (οι διαφορές έγιναν από ανύπαρκτες έως πολύ δυσδιάκριτες), πέρα από την ενσωμάτωση του στην στρατηγική της κυρίαρχης τάξης, (Ευρωζώνη, Ε.Ε., χρέος, υποθήκευση και ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, αφαίρεση οικονομικών και κοινωνικών κατακτήσεων ολόκληρων ματωμένων δεκαετιών), πέρα από όλα αυτά, κατέστρεψε την ελπίδα του κόσμου της εργασίας. Την πίστη στον αγώνα, την πίστη στην Αριστερά και τις προοδευτικές εξελίξεις.

Οι συνθήκες αυτές απαιτούν, την καθαρή πολιτική διαφοροποίηση, την καθαρή πολιτική απάντηση στο σήμερα.

Όσοι, ανεξάρτητα από τους λόγους, στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, επιβάλλεται σήμερα να αλλάξουν κατεύθυνση. Να ξεπεράσουν και να νικήσουν απογοητεύσεις και πικρίες.

Όσοι ήδη έχουν αποχωρήσει μεμονωμένα ή συγκροτημένα, έχουν την δυνατότητα να σκεφτούν την προσήλωση τους στις προσωπικές και συλλογικές τους αξίες.

Όσοι δεν στρατεύτηκαν ή δεν συμμάχησαν ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει σήμερα να ξαναδούν την συμμαχική τους διαδρομή σε όλες τις μαζικές, και τις Αυτοδιοικητικές, οργανώσεις.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία, σας προσκαλεί όλους! Σε μια κοινή πορεία. Χωρίς από την πλευρά μας όρους, χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια. Είναι στην διάθεση μας, όλο το δημοκρατικό οπλοστάσιο, όλες οι μέχρι σήμερα επεξεργασίες μας, όλες οι δικές σας ιδέες και απόψεις.

Σας περιμένουμε σε μια συζήτηση ανοιχτή, δημιουργική, ενωτική!

Διαβάστε επίσης