Πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή και σήμερα εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς –που πρόσφατα έγινε και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τομέα Επικοινωνίας της Ένωσης– θεωρείται από τα κορυφαία στελέχη της Επιτροπής, με ειδικό συμβουλευτικό βάρος στο επίπεδο του προέδρου της.
Επίσης, λόγω της καθημερινής επαφής του με δεκάδες διαπιστευμένους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς διατηρεί και ισχυρά επικοινωνιακά ερείσματα, τα οποία, αν θελήσει, θα μπορέσουν να αποδειχθούν ισχυρό πολιτικό ατού στην περαιτέρω πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ και όχι μόνον.
Εξάλλου, μέσω του κ. Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να ενισχύσει την θέση και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο σήμερα συνολικά δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένο από τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Στην τελευταία δε συνάντηση των μελών του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάθε άλλο παρά θετικές εντυπώσεις άφησε. Παράγοντες του ΕΛΚ πιστεύουν ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, για λόγους προσωπικούς, σκοπίμως προχώρησαν στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, για να αποφύγουν λήψεις σοβαρών μεταρρυθμιστικών μέτρων και να υποχρεώσουν τους αντιπάλους τους να αποτελέσουν «προσωρινές παρενθέσεις». Το κόστος αυτών των πολιτικών, επισημαίνουν στελέχη του ΕΛΚ, είναι τεράστιο για την Ελλάδα, η οποία τα έξι τελευταία χρόνια έχασε και μεγάλα κομμάτια της κυριαρχίας της.
Σήμερα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πείσει την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι όχι μόνον διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για την επαναφορά της ΝΔ στην εξουσία, αλλά επίσης ότι μπορεί να πραγματοποιήσει και πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό πολιτικό και οικονομικό τοπίο.
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι την περίπτωση Μητσοτάκη παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι μετά κάποια ανοίγματα προς την πλευρά Τσίπρα, δείχνουν να αναδιπλώνονται. Εξάλλου, όπως μάς είπε στέλεχος της Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας θεωρείται «καμμένο χαρτί» και σε καμμία περίπτωση δεν τού συγχωρείται η συμμαχία του με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Όλα δείχνουν ότι η Συμμαχία Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών θα στηρίξει τον νέο πρόεδρο της ΝΔΕ και την όποια προσπάθειά του να δημιουργήσει στην Ελλάδα έναν ισχυρό ευρωπαϊκό πόλο, με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό. Σίγουρα δε την προσπάθεια αυτή θα στηρίξουν και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι (ALDE), με τους οποίους διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρόεδρος της Δράσης και πρώην ευρωβουλευτής –ο οποίος δημοσιοποίησε την πρόθεσή του για συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευθύς μετά την εκλογή του τελευταίου στην κεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την στήριξη έτσι ενός ευρέος ευρωπαϊκού συνασπισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σε περίπτωση ανόδου του στην εξουσία απείρως περισσότερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης της επιμήκυνσης του χρέους από τις αντίστοιχες του Αλ. Τσίπρα σήμερα. Εξάλλου, η στάση του τελευταίου απέναντι στους εταίρους-δανειστές μας είναι και απατηλή και προκλητική. Γι αυτό και είναι πολύ πιθανόν, από τον Μάρτιο και μετά, η χώρα να εισέλθει σε νέες «διαπραγματευτικές» περιπέτειες, οι οποίες όμως αυτή την φορά ίσως καταλήξουν και στην οριστική κατάρρευση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.
Δεν χωρά έτσι καμμία αμφιβολία ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα κάνει προβληματική και την μετάβαση του πρωθυπουργού στο Νταβός, όπου θα συναντήσει ιδιαιτέρως παγερή ατμόσφαιρα. Κατά τα λοιπά, οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί κύκλοι αναμένουν δείγματα γραφής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνουμε δε ότι αυτά δεν θα πρέπει να αργήσουν.
Το 2016 δεν θα είναι μία καθόλου εύκολη χρονιά για την χώρα.