Η Ευρώπη έχει χρέος να αναλογιστεί τις ευθύνες της

Της Μαριας Κυριακοπουλου, τ. βουλευτη αχαιας

Το προσφυγικό πρόβλημα δυστυχώς, εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για την Ελλάδα. Οι κάτοικοι των νησιών, στα οποία φτάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, κατά το μεγαλύτερο μέρος και λιγότερο οι μετανάστες, υπερβαίνουν κάθε ανθρώπινη δυνατότητα και αντοχή, επιστρατεύοντας την ευαισθησία τους και την πίστη τους, στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

Σε μια ρημαγμένη χώρα και έναν λαό γονατισμένο από την σκληρή και ανελέητη λιτότητα, οι εταίροι δανειστές μας επισκέπτονται για να μας δείξουν απλά την ευγνωμοσύνη τους, αλλά, όπως αποδεικνύεται, δεν φαίνεται να συγκινούνται από την ανθρώπινη τραγωδία.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, οι ηγέτες των ισχυρών χωρών της Ευρώπης, επιχειρώντας να δώσουν «λύση» στο προσφυγικό, σε δύο Συνόδους Κορυφής, προσκάλεσαν την Τουρκία, (συμμεριζόμενοι το μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν καταφύγει στο έδαφός της) να δημιουργήσει κέντρα καταγραφής στο έδαφός της, παρέχοντάς της μάλιστα το ποσό των 4 δις για οικονομική ενίσχυση.

Δυστυχώς, παρά την συμφωνία με την Τουρκία, αυτή αρνείται να γίνει καταγραφή στο έδαφός της και στέλνει καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες. Και παρά την εξέλιξη αυτή, οι εταίροι μας δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό, αφού οι αποφάσεις μένουν γράμμα κενό, η Τουρκία εμπαίζει όχι απλά την Ελλάδα, αλλά το σύνολο των ηγεσιών της Ευρώπης.
Παράλληλα οι ισχυροί της Ευρώπης απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από την Συνθήκη Σένγκεν και το θέμα της ασφάλειας, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή 127 ανθρώπων, στοιχειώνει την Ευρώπη.

Με ποιό δικαίωμα εκείνοι οι ισχυροί της Ευρώπης, που κόπτονται για την κοινωνική συνοχή και το μέλλον της, απευθύνουν βαριές και άδικες κατηγορίες στην Ελλάδα, που έχει δαπανήσει περισσότερο από 1 δις για το προσφυγικό και δίνει καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς ξεπλένοντας το ανάλγητο πρόσωπό τους απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο;

Πως είναι δυνατόν να μην υπερασπίζεται το τιτάνιο έργο στη διάσωση χιλιάδων προσφύγων και να μην επωμίζεται, ως οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατεξοχήν η Γερμανία, σύμφωνα με την οικονομική της δυνατότητα, το μεγαλύτερο μέρος της φιλοξενίας, να μην επιβάλλει κυρώσεις στα μέλη (χώρες δορυφόροι της πολιτικής της Γερμανίας) που αρνούνται να εφαρμόσουν αποφάσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Σαλεύει η λογική των ανθρώπων για το αδυσώπητο πρόσωπο των δανειστών, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόλαση πέρα και έξω από κάθε έννοια ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και κατάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικού δικαιώματος, αξίες που ανέδειξαν την Ευρώπη ως κοιτίδα πολιτισμού με πρωταγωνιστή αξιών και Δημοκρατίας την Ελλάδα.

Έστω και τώρα, πριν είναι αργά, η Ευρώπη ας αναλογιστεί τις ευθύνες της και ας ενεργήσει σύμφωνα με τις αρχές που δημιούργησαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μέχρι να δώσουν τέλος στο πόλεμο στη Συρία εκείνοι που τον προκάλεσαν.

Διαβάστε επίσης