Στη δημοσιότητα βίντεο με τους πυροβολισμούς εναντίον 17χρονου αφροαμερικανού

(φωτο αρχειου)

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, μετά από σχετική δικαστική άδεια, βίντεο από το 2013 που δείχνουν την αστυνομικό καταδίωξη και το θανάσιμο πυροβολισμού του 17χρονου αφροαμερικανού Σέντρικ Τσάτμαν στο Σικάγο, υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ο φάκελος Τσάτμαν έχει προστεθεί στις υποθέσεις αστυνομικής βίας εναντίον αφροαμερικανών και έχει ενισχύσει την πίεση στον δήμαρχο του Σικάγου για το χειρισμό άλλων ανάλογων υποθέσεων.

Τα βίντεο, από τις 17 Ιανουαρίου 2013, δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης (τοπική) και δείχνουν την αστυνομική καταδίωξη που κατέληξε στον θάνατο του 17χρονου.

Στο επίμαχο απόσπασμα, περίπου 10 δευτερολέπτων, οι δύο αστυνομικοί κυνηγούν τον Τσάτμαν ο οποίος προσπαθεί να τους χάσει στρίβοντας σε μία γωνία. Στη συνέχεια, ένας από αυτούς τείνει το όπλο και στη συνέχεια ο Τσάτμαν πέφτει στο έδαφος.

Ο αστυνομικός στέκεται από πάνω του, πατώντας τον για να τον κρατήσει ακινητοποιημένο, πριν έρθουν τα συνεργεία για την διακομιδή του.

Ο δήμαρχος του Σικάμο Ραμ Εμάνουελ έχει μπει εδώ και μήνες στο στόχαστρο επικρίσεων για το χειρισμό ανάλογων υποθέσεων, και κυρίως την υπόθεση του 17χρονου Λακάν ΜακΝτόναλντ το 2014.

Η μητέρα του Τσάπμαν, η οποία έχει υποβάλει μήνυση εναντίον των αστυνομικών, υποστηρίζει ότι τα βίντεο αντικρούουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών πως ο Τσάπμαν τους απείλησε με ένα «σκούρο αντικείμενο» που στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι ήταν το κινητό του.

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται, αντιθέτως, ότι τα βίντεο επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό τους.

Διαβάστε επίσης