Αχαϊα: Γονάτισαν οι επιχειρήσεις από τα οικονομικά βάρη - 1120 λιγότερες από το 2011

Ποιοι λόγοι οδηγούν σε λουκέτα

Και το 2015 καταγράφεται  αρνητικό το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που έκλεισαν στην Αχαϊα, έναντι εκείνων που άνοιξαν. Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαϊας καταδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης που έχει επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματικότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου  του Επιμελητηρίου Αχαϊας το 2015 έκαναν έναρξη 961 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1297.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε 336 επιχειρήσεις λιγότερες μέσα σε ένα χρόνο.

Τα υψηλότερα αρνητικά ποσοστά καταγράφονται στον κλάδο της μεταποίησης, όπου οι διαγραφές είναι διπλάσιες από τις εγγραφές. Πρόκειται για τον  κλάδο που συγκεντρώνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης.

Συνολικά, από το 2011 -οπότε άρχισε να εκδηλώνεται βαρύτερα η κρίση-  έως και το 2015, έχουν καταγραφεί στο Επιμελητήριο Αχαϊας 6767 ενάρξεις και 7887 διαγραφές. Δηλαδή, 1120 επιχειρήσεις λιγότερες. Ο αριθμός όμως μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν επαγγελματίες που κατεβάζουν ρολά, χωρίς να ακολουθήσουν την τυπική διαδικασία που προβλέπει διακοπή - διαγραφή από τα μητρώα του Επιμελητηρίου κτλ.

 Μεταξύ των επιχειρήσεων που κλείνουν περιλαμβάνονται αυτες που σταματούν να λειτουργούν λόγω συνταξιοδότησης,όπως επίσης πολλοί επαγγελματίες που διακόπτουν τη δραστηριότητα τους λόγω οικονομικών προβλημάτων,  οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.α

 

Διαβάστε επίσης