Πάτρα: Επιμένει στο αποτεφρωτήριο η Δημοτική Αρχή, παρά τις αντιδράσεις - "Το ανθρώπινο σώμα μπαίνει σε μίξερ" λέει η Ιερά Σύνοδος

η τελική απόφαση απο το Δημοτικό Συμβούλιο

Στη λειτουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών πρόκειται να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε χώρο του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, παρά τις ενστάσεις που εκφράζονται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τους περιοίκους . Αυτό προκύπτει από την υπερψήφιση της χωροθέτησης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων, αλλά και από τις θέσεις που διατυπώνονται από τον ίδιο τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος επιμένει στην απόφαση και διαβεβαιώνει ότι το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών που θα δημιουργηθεί θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μην προκαλεί επιβάρυνση στην περιοχή.

«Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο», απεφάνθη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος χθες βράδυ, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η Εκκλησία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε, θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα «όχι ως "στερεό απόβλητο", όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της».  Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται σοκαριστική περιγραφή σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται στο αποτεφρωτήριο.

Υπενθυμίζεται, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία τής κατ' ευφημισμόν "αποτεφρώσεως " μετά την καύση της σορού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές «της σύγχρονης "αποτέφρωσης νεκρών" και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων». Κατά τη σημερινή συνεδρία, η ΔΙΣ επικύρωσε τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίας και εν συνεχεία ασχολήθηκε με το εκκρεμές νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», κατά το άρθρο 21 του οποίου καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον «τύπο τελετής της κηδείας» του και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες «που επιμελούνται της ταφής του νεκρού», αρκεί να μην προσκρούει σε «κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη».

«Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας μέριμνα για τον ορθόδοξο λαό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς», σημειώνεται στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.

Ο Μητροπολίτης Πατρών

 

Παράλληλα, επιστολή με θέμα την καύση των νεκρών έστειλε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομός στον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετιδη.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι η εκκλησία για λόγους θεολογικούς, ανθρωπιστικούς και κανονικούς  αρνείται την καύση των νεκρών και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία στήν ὁποία ἀνήκει ἡ πλειονοψηφία τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ γιά λόγους θεολογικούς, ἀνθρωπιστικούς καί κανονικούς, ἀρνεῖται τήν καύση τῶν νεκρῶν, ἡ ὁποία σημαίνει μηδενισμό, βία καί συμπεριφορά βάναυση ἐναντίον τοῦ  ἀνθρωπίνου σώματος, παρέμβαση στή λειτουργία τῆς φύσεως, ἡ ὁποία κατά τήν ὑπό τοῦ Θεοῦ ὡρισμένη τάξη ἀναλαμβάνει τό ἒργο τῆς διαλύσεως τοῦ ἀνθρωπίνου σώματος, ἀκόμη δέ σημαίνει καί ἄρνηση τῆς ἀπό χιλιάδων ἐτῶν παραδόσεως καί βεβαίως αὐτῆς τῆς πίστεως στήν Ἀνάσταση» και καταλήγοντας προσθέτει:

«Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, γνωρίζετε πόσο σᾶς ἀγαπᾶμε καί πιστεύομεν ὅτι εἶσθε βέβαιοι ἀπό τήν μέχρι τώρα συνεργασία μας, ὅτι βαθειά εἶναι ἡ ἐπιθυμία μας νά ἐπιτύχετε στό ἔργο σας γιά τό καλό τοῦ τόπου μας καί τοῦ Λαοῦ μας. Μέσα ἀπό αὐτό τό πνεῦμα δεχθῆτε καί τήν παρέμβασή μας αὐτή, ὡς μία ἔκφραση τοῦ ἐνδιαφέροντός μας γιά τήν πρόοδο τῆς κοινωνίας μας".

Ο Δήμαρχος Πατρέων

Από την πλευρά του πάντως, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, διατυπώνει τη θέση της δημοτικής Αρχής κι επιμένει:

«Η Δημοτική Αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας, δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του, ταφή ή αποτέφρωση, κανένας δεν πρέπει να εμποδίζει την όποια συνειδητή επιλογή των ανθρώπων εν ζωή.

Η δημιουργία αποτεφρωτηρίου θα γίνει με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. Θα χρησιμοποιηθεί η πιο σύγχρονη τεχνολογία για να μην υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Στην ερώτηση συμπολιτών μας, αν αυτό είναι έργο προτεραιότητας, απαντούμε ότι, δίνουμε λύση σε θέματα που αφορούν τη ζωή του λαού μας, χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά το Δήμο» καταλήγει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης