Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, στο σύνολό του και κατ' άρθρον, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την κύρωση του «Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη». Κατά του σχεδίου νόμου, τοποθετήθηκαν η Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
«Όπλο στα χέρια μας» χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής, την κύρωση του κοινωνικού χάρτη, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας (αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη) Θεανώ Φωτίου.
Απαντώντας σε αιτιάσεις των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, η κ. Φωτίου ανέφερε, ότι στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τον διεθνή συσχετισμό δύναμης, η Ελλάδα έχει ανάγκη συμμαχιών, και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σε έξι περιπτώσεις που τέθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, η Επιτροπή έκρινε ότι το πρώτο μνημόνιο, ήταν αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομιμότητα και στον ευρωπαϊκό κοινωνικό Χάρτη.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας προσέθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο Χάρτης δεν έχει κυρωθεί εδώ και 20 χρόνια, και εκτίμησε, ότι αποφεύγεται η κύρωσή του γιατί η σύγκρουση κεφαλαίου κι εργασίας, δημιουργεί συνθήκες οι οποίες είναι πλέον δυσμενέστερες για τον κόσμο της εργασίας και όλες οι κυβερνήσεις από το 1996 και μέτα, εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Απαντώντας ειδικότερα στον Χρήστο Κατσώτη (ΚΚΕ), ο οποίος νωρίτερα είχε αναρωτηθεί εάν η αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του άρθρου 6 συνιστά «απαγόρευση ή τη δυνατότητα επιβολής της ανταπεργίας εκ μέρους των εργοδοτών», η κ. Φωτίου είπε πως όσον αφορά ορισμένα από τα άρθρα της συνθήκης -και ειδικότερα εκείνα που αφορούν το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία σε περίπτωση αποτυχίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της ανταπεργίας των εργοδοτών- η Ελλάδα προχωρεί στην κύρωση με «επιφύλαξη», που σημαίνει ότι κατισχύει το εθνικό δίκαιο, το οποίο δίνει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ενώ απαγορεύει το «lock out», εκ μέρους των εργοδοτών.
«Την τελευταία πενταετία η πολιτική αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κρατικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις κυβερνήσεις που τις υπηρέτησαν, οδήγησαν την κοινωνία σε μια καταστροφή», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Δημήτριος Κουκούτσης και χαρακτήρισε την κύρωση του χάρτη «εμπαιγμό», από τη στιγμή κατά την οποία «ο Έλληνας εργαζόμενος δεν έχει τα δικαιώματα που αναφέρονται σε αυτόν».
Την εκτίμηση ότι «η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων που αναφέρονται στον παρόντα Χάρτη έχουν μόνο διακηρυκτικό χαρακτήρα και αποτελούν ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα», έκανε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος προσέθεσε ότι η πολιτική της ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αποτελεί βασικό άξονα των αποφάσεων και των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλόγισε επίσης στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη «συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» ότι «αποφασίζουν και υλοποιούν πολιτικές που τσακίζουν στην κυριολεξία το σύνολο των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων».