Η Αγία Τριάδα ή σόι πάει το βασίλειο

του δημητρη αβραμιδη

Από τη μεταπολίτευση του 1974 μας χωρίζουν 42 χρόνια.

Εκάθησα και κοίταξα τη λίστα αυτών που διετέλεσαν πρωθυπουργοί της χώρας όλη αυτήν την περίοδο. Το συμπέρασμα είναι ενδιαφέρον. Από αυτά τα 42 χρόνια, τα 27 έτη δηλαδή του 65% της μεταπολίτευσης, πρωθυπούργεψαν τρεις οικογένειες.

Τα 11 χρόνια οι Καραμανλήδες (Κωνσταντίνος και Κώστας), άλλα 13 χρόνια οι Παπανδρέου (Ανδρέας και Γιώργος) και 3 χρόνια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αλλά τώρα με τον Κυριάκο η εν λόγω οικογένεια μπορεί να προσβλέπει σε βελτίωση της επίδοσής της.

Αν εξαιρέσουμε υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς, τύπου Τζαννετάκη, Γρίβα, Ζολώτα, Παπαδήμου, και Πικραμένου, οι μόνοι που έσπασαν το σερί των μεγάλων οικογενειών είναι οι Γεώργιος Ράλλης, Κώστας Σημίτης, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας που όλοι μαζί έχουν αθροίσει μέχρι στιγμής 13,5 χρόνια πρωθυπουργίας.

Όπως και να το κάνουμε αυτό το 65% είναι υπέρογκο και μάλλον αποτελεί ακόμα μία ελληνική ιδιαιτερότητα. Δεν νομίζω ότι στη λοιπή Ευρώπη ή σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες συμβαίνει κάτι ανάλογο. Είναι δικό μας αυτό το φαινόμενο και ίσως να κρύβει αρχαϊσμούς και αγιάτρευτους συντηρητισμούς της κοινωνίας μας. Ολόκληρης της κοινωνίας και όχι τμημάτων της.

Κι εδώ που τα λέμε αυτές οι τρεις οικογένειες είναι και τα τρία μεγάλα κόμματα της πολιτικής μας ζωής.

Αυτά τα ολίγον ενοχλητικά, για όσους επιμένουν να ενοχλούνται.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ