Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Σόιμπλε - Τσακαλώτου

Για συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα κάνουν λόγο πηγές του ΥΠΟΙΚ

Οι μεταρρυθμίσεις και η αξιολόγηση βρέθηκε στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως από τη συνάντηση εργασίας στο Βερολίνο προέκυψε η διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ενώ κοινή ήταν η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, κάνοντας λόγο για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο. «Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης.

Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Δεν συμμετείχε ο Τόμσεν

Νωρίτερα σήμερα, η Φον Τισενχάουζεν διευκρίνισε πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν δεν συμμετείχε στη συνάντηση των δύο υπουργών στο Βερολίνο. Ο Τόμσεν έφτασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση και σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει σε αυτήν απάντησε αρνητικά.

Η Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε δε όταν ερωτήθηκε αν ο Τόμσεν επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε.

«Δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση για το ΔΝΤ»

Παράλληλα, Φον Τισενχάουζεν τόνισε πως δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν παραμένει ως απαραίτητη προϋπόθεση για το Βερολίνο.

«Στη γερμανική θέση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. Άλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στη δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης