Μια εκλογή και μια παρεξήγηση

του Βασίλη Γκολφινόπουλου

Το Ποτάμι απο την πρώτη στιγμή μίλησε ένα νέο πολιτικό λόγο, μια νέα πολιτική γλώσσα (παραθέτω σχετικό μου άρθρο απο 10/12/14 σε σχέση με την εκλογή του ΠτΔ).
http://topotami.gr/omilite-tin-nea-elliniki-politiki-glossa/
Αυτό ξένισε αρκετό κόσμο και ήταν αναμενόμενο, όμως δεν μπορείς να πετύχεις νέα, διαφορετικά, καινοτόμα επιτεύγματα χρησιμοποιώνταςτις ίδιες μεθόδους, τα ίδια εργαλεία με τους προηγούμενους.

Ετσι λοιπόν ξενίζει και η θετική αποδοχή της εκλογής Μητσοτάκη απο τους περισσότερους απο εμας στο Ποταμι. Δημιούργησε παρεξηγήσεις, λάθος εντυπώσεις κλπ. Μεταφράζοντας τις δηλώσεις μας χρησιμοποιώντας την παλιά νοοτροπία, θεωρώντας ότι αυτό που ακούς ειναι η παλιά γλώσσα, κάποιοι θεώρησαν ότι είμαστε έτοιμοι να μεταγράφουμε άνευ όρων και σκέψης στο κόμμα του νεοπαγούς "μάγου" Κυριακου που θα ξορκισει το κακό του συναδέλφου του μάγου Αλέξη.

Ο καλός μάγος Γκανταλφ και ο κακός μάγος Σάρουμαν ένα πράγμα, για τους λάτρεις του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών. Οχι αγαπητοί κύριοι! Ούτε για μεταγραφή είμαστε έτοιμοι, ούτε για παζάρια! Δεν κολακεύουμε τον Μητσοτάκη, ούτε κλείνουμε το μάτι στη Δεξιά παράταξη. Απλά, αξιολογήσαμε τις δυο υποψηφιότητες που υπήρχαν και διατυπώνουμε το εμφανές χωρίς να φοβόμαστε το όποιο πολιτικό κόστος.

Οτι ο μεταρυθμιστής Μητσοτάκης και οι θέσεις του ειναι πιο κοντά σε αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ανακάμψει απο ότι ο "λαϊκός δεξίος" Μειμαράκης. Ειναι απολύτως λογικό άλλωστε για την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτιμάμε έναν μη κρατιστή απέναντι σε μια κυβέρνηση που όσο και να θέλει να το παίξει αριστερή, φρέσκια και φέρουσα την ελπίδα, ειναι όσο παλαιόκομματική υπήρξαν και οι προηγούμενοι. Εδώ ειναι και το μεγάλο στοίχημα για τον Μητσοτακη, του οποίου η παράταξη αποτελεί έναν απο τους "προηγούμενους".

Αν κάνει αυτό που είπε πρωτοκλασσάτος βουλευτής της ΝΔ σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό πάνελ, "να διευρύνει την παράταξη χωρίς να εχει απώλειες απο την σημερινή βάση" τότε θα εχει μεγαλώσει το κόμμα του, πιθανώς κατακτήσει την εξουσία και επιτύχει για το καλό του κόμματος του, αλλά θα εχει αποτύχει σε σχέση με το καλό της χώρας. Γιατί θα διατηρεί μέσα στο κόμμα του όλα τα βαρίδια που δεν θα επιτρέπουν την απαραίτητη ευελιξία που απαιτούν οι καιροί. Κοντολογής, το κλασσικό στοίχημα των κομμάτων εξουσίας, το ίδιο στοίχημα που έχασε ο Τσιπρας στην πορεία απο το 5% στο 35%.

Εμείς στο Ποτάμι, όταν λέμε κάτι το εννοούμε! Πρώτα απο όλα το καλό της χώρας, της πατρίδας! ΔΕΝ ειναι απαραίτητο αυτό να "φιλτράρεται" μέσα απο το καλό του κόμματος. Ας καταφέρει κάποιος άλλος, και όχι εμείς, να προτείνει τις λύσεις, να πράξει τα απαιτούμενα, να μεταρρυθμίσει, να φέρει την ανάπτυξη, την ευημερία και την προόδο και εμείς θα τον χειροκροτήσουμε, θα τον συγχαρούμε, όσο και αν μας κοστίσει αυτό σε κομματικό επίπεδο.

Το καλό του κόμματος για εμάς ειναι δευτερεύον! Το λέμε και το εννοούμε! Πάνω απ´ολα το καλό της πατρίδας! Δύσκολο να κατανοηθούν αυτές οι έννοιες ίσως, αλλά ειναι και δύσκολοι οι καιροί και το Ποτάμι δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό το λόγο. Ωστε άνθρωποι της εργασίας και της δημιουργίας, που δεν εξυπηρετουν συμφεροντα, χωρίς προστάτες να βγάλουν την χώρα απο τα δύσκολα !

Διαβάστε επίσης