Γερμανία: Αύξηση των απελάσεων μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις στην Κολωνία

ΧΑΙΚΟ ΜΑΑΣ

Περισσότεροι αλλοδαποί εγκληματίες θα απελαθούν μόλις ισχύσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν γυναίκες στην Κολωνία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Ο Μάας και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δημοσιοποίησαν χθες τα σχέδιά τους με τα οποία επιταχύνεται η διαδικασία για την απέλαση ξένων που διαπράττουν σωματικές και σεξουαλικής φύσης επιθέσεις, προβάλλουν αντίσταση στην αστυνομία ή προκαλούν ζημιές σε ιδιοκτησίες, αδικήματα τα οποία βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας τιμωρούνται συνήθως με την επιβολή ποινών αστυνομικής επιτήρησης, αλλά δεν οδηγούν σε απέλαση.

"Βεβαίως και θα υπάρξουν περισσότερες εντολές για απέλαση ως αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών στη νομοθεσία, επειδή μειώνουμε τις απαιτήσεις για μια απέλαση", δήλωσε ο Μάας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Γερμανία θα συνεχίσει ωστόσο να μην απελαύνει ανθρώπους που προέρχονται από χώρες στις οποίες μαίνεται πόλεμος ή όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή ή να υποβληθούν σε βασανιστήρια, πρόσθεσε.

Περισσότερες από 600 γυναίκες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και άλλες γερμανικές πόλεις. Πρόκειται για κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση έως και κλοπή και η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι οι έρευνές της επικεντρώνονται σε παράνομους μετανάστες από τη βόρεια Αφρική και αιτούντες άσυλο.

Το σχέδιο αυτό για τις απελάσεις θα πρέπει να λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου προτού το σχετικό νομοσχέδιο που συντάχθηκε περάσει από την Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.