Συμπληρώνονται 36 χρόνια από την Επανακομιδή του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα

Το σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις στο νέο ιερό ναό του Πολιούχου των Πατρών

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο θα τιμηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, η 36η επέτειος της επανακομιδής στην Πάτρα, πόλη του μαρτυρίου του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέου, του Τιμίου Σταυρού του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων και προστάτη της πόλεως των Πατρών.

Η τοπική εκκλησία, «έχει την ιδιαίτερη ευλογία από τον Θεό να κατέχει ως πηγή ευλογίας και αγιασμού εκτός από την Αγία Τιμία Κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και τον Σταυρό του μαρτυρίου του, ο οποίος τον Ιανουάριο του 1980, επανεκομίσθη στην Πάτρα, από την πόλη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου βρισκόταν επί εκατοντάδες ετών , κρίμασιν οίς οίδεν ο Θεός» όπως αναφέρθηκε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, μέσα από την Εγκύκλιό του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου που διαβάστηκε στους ιερούς ναούς.

Σύμφωνα με το ιστορικό, στις 19 Ιανουαρίου του 1980 μέσα σε κλίμα ιεράς συγκίνησης και θρησκευτικής κατάνυξης η πόλη των Πατρών είχε υποδεχθεί τον Σταυρό όπου μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων, Άγιος Ανδρέας.

Ο Σταυρός βρισκόταν πριν ακόμα από το 1250 στην Γαλλία και τμήματα του φυλάσσονταν έως το 1980 οπότε και επεστράφησαν στην Πάτρα, σε κρύπτη του ναού του Αγίου Βίκτωρος στην πόλη Μασσαλία της Γαλλίας.

Όπως έχει γραφτεί, καθοριστικό ρόλο στην έρευνα και κατόπιν θετική έκβαση της όλης υποθέσεως της επιστροφής του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα στην πόλη όπου μαρτύρησε, την Πάτρα, είχε παίξει ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σιμιγιάτος που υπηρετούσε τότε στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και ώρα 6 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πολυαρχερατικός Εσπερινός στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου και ώρες 7 - 10:30 π.μ. θα τελεστεί ο όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Θα ακολουθήσει στις 5 το απόγευμα της Κυριακής εσπερινός όπου και θα ψαλεί η ακολουθία των Χαιρετισμών του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου, στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου.

Ο Μητροπολίτης Πατρών προσκαλεί τον Πατραικό λαό να παραστεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις και στον λαμπρό εορτασμό που προγραμματίζεται.

Διαβάστε επίσης