Mικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

επιρροές απο Κινα και πετρελαιο

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των παρατεταμένων πιέσεων στις κινεζικές αγορές και την τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 5.887 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 9.868 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,11% στις 4.331 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,15% στις 340,83 μονάδες.

Σήμερα το πρωί, με πτώση 5,33% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σανγκάης, καταγράφοντας περαιτέρω απώλειες μετά τη μεγάλη πτώση που σημείωσε ο δείκτης την προηγούμενη εβδομάδα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 5,33%, σημειώνοντας πτώση 169,71 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 3.016,70 μονάδες.

Την ίδια ώρα, για έκτη διαδοχική ημέρα συνεχίζονται οι πιέσεις στην αγορά του πετρελαίου, η τιμή του οποίου βρίσκεται κάτω από τα 32 δολάρια ανά βαρέλι - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Τα συμβόλαια WTI καταγράφουν πτώση κατά 4,58% στα 31,64 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 5,34% στα 31,76 δολάρια.

Στο ταμπλό, η Anglo American εξάλειψε τις αρχικές απώλειες και ενισχύθηκε κατά 4%. Statoil και Tullow Oil αντίθετα, σημείωσαν πτώση  άνω του 2%. Στην Ιταλία, η Saipem κινήθηκε ανοδικά άνω του 3% μετά τη διαφαινόμενη εμπλοκή της στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού North Stream.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα 70 εκατ. ευρώ ανήλθε η ζημιά της Air - France KLM από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 130 άτομα. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία επισημαίνει ότι η μειωμένη επιβατική κίνηση προς τηΓαλλία, ως απόρροια των επιθέσεων, προκάλεσε απώλειες εσόδων ύψους 70 εκατ. ευρώ για τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το β' μισό του προηγούμενου μήνα καταγράφηκε ανακοπή των αρνητικών τάσεων, με τη γαλλο-ολλανδική εταιρεία να εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη για το νέο έτος. Συνολικά τον Δεκέμβριο, μέσω της Air - France KLM διακινήθηκαν 6,72 εκατ. επιβάτες. Συμπεριλαμβανομένου και του Νοεμβρίου, η εταιρεία εκτιμά ότι οι απώλειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, συμβόλαιο συνεργασίας με την General Electric υπέγραψε η Alcoa, η οποία ευελπιστεί τα αποκομίσει συνολικά έσοδα 1,5 δισ. δολαρίων. Η Alcoa, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή αλουμινίου, έχει πληγεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, καθώς τα έσοδά της έχουν υποχωρήσει κατά 17% εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης 25% στην τιμή του αλουμινίου. Η συμφωνία των δύο εταιρειών περιλαμβάνει την προμήθεια μεταλλικών εξαρτημάτων για την παραγωγή των μηχανικών κατασκευών της General Electric. 

Παράλληλα, μεγαλύτερη του αναμενόμενου, επιδείνωση εμφάνισε τον Ιανουάριο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, εξαιτίας των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Sentix υποχώρησε στις 9,6 μονάδες έναντι 15,7 μονάδων τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 12,2 μονάδες.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση του δείκτη από τον Οκτώβριο, αλλά και τη χαμηλότερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 2015. Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 υποχώρησε και ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών, ο οποίος τον Ιανουάριο κατρακύλησε στις 6,3 μονάδες έναντι 18 μονάδων τον Δεκέμβριο. Όσον αφορά στη Γερμανία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διολίσθησε στις 18,1 μονάδες από 22,7 μονάδες προηγουμένως. 

Προοπτικές σταθερής ανάπτυξης διαφαίνονται τέλος, στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), με τον σχετικό δείκτη να διατηρείται άνω των 100 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος οικονομικός δείκτης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 100,6 μονάδες, γεγονός που προαναγγέλλει την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όσον αφορά στην Κίνα, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 98,4 μονάδες έναντι 98,3 μονάδων προηγουμένως, προμηνύοντας τη σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας. Σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία παράλληλα, αναμένεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και υποχώρηση από τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, Βραζιλία και Ινδία αναμένουν ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ στη Ρωσία διαφαίνεται περαιτέρω συρρίκνωση.

Την εξαγορά της Baxalta έναντι 32 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η ιρλανδική φαρμακευτική εταιρεία Shire, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 4%. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς θα συγκροτηθεί μία νέα εταιρεία, στην οποία η Baxalta θα διαθέτει το 34% των μετοχών και η Shire το εναπομείναν 67%.

Το νέο εγχείρημα αποσκοπεί σε αύξηση των ετήσιων εσόδων στα 20 δισ. δολάρια έως το 2020. Η νέα εταιρεία θα συνιστά τη 19η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Σημειώνεται ότι η Baxalta ειδικεύεται στην παρασκευή αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Στο Βέλγιο τέλος, να καταβάλλουν φόρους, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ, καλούνται 35 πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σύμφωνα με σχετική απόφαση των εποπτικών αρχών της Ε.Ε. Πρόκειται για αναδρομικούς φόρους, οι οποίοι δεν καταβάλλονταν στις βελγικές αρχές, λόγω διμερών συμφωνιών μεταξύ των συγκεκριμένων εταιρειών και των φορολογικών αρχών της χώρας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι επίμαχες φορολογικές συμφωνίες αντίκεινται στη φορολογική νομοθεσία της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι 35 πολυεθνικές να καλούνται να καταβάλλουν το ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Οι συμφωνίες μεταξύ των εταιρειών και του Βελγίου είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του εταιρικού φόρου κατά 50% - και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 90%.

Διαβάστε επίσης