«Η ΝΔ θα ξαναγίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη απέναντι στον λαϊκισμό»

οι πρώτες δηλώσεις μητσοτάκη

Στα γραφεία της ΝΔ πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Με το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά τα στοιχεία (σύμφωνα και με την ΚΕΦΕ) να δείχνουν πως διευρύνεται η διαφορά, ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου.

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού τον υποδέχτηκε ο Κώστας Πλακιωτάκης, μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη και τον Γιάννη Τραγάκη για την εργασία του στην εσωκομματική εκλογή ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ.

«Το κόμμα αυτό έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Θα ανανεώσουμε δυναμικά τη ΝΔ, οι πολίτες ψήφισαν για δημιουργική ανανέωση. Χρέος όλων μας η ΝΔ να γίνει πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που αντιπαλεύει τον λαϊκισμό. Θέλω να εξασφαλίσω την ενότητα της ΝΔ αλλά να πετύχω τη δημιουργική της διεύρυνση. Θα πετύχουμε το στόχος μας γιατί είναι ένας στόχος συλλογικός».

«Από σήμερα μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά»
Μερικά λεπτά μετά τις 10 το πρωί πέρασε το κατώφλι του πολιτικού του γραφείου, στην οδό Ευφρονίου στο Παγκράτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νέος πρόεδρος της ΝΔ. 
Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το γραφείο, λέγοντάς τους ότι «από σήμερα μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά. Η ΝΔ προχωρά ανανεωμένη», ενώ όταν τον ρώτησαν αν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «θα έχουμε χρόνο να τα πούμε όλα».

Οι πρώτες κινήσεις -Συνέδριο και κοινοβουλευτική μάχη
Κατευθείαν στα βαθιά πέφτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού θα πρέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό της ΝΔ διαφυλάσσοντας παράλληλα την ενότητα της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την επίσπευση της διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος, το οποίο αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.
Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με τους πρώην προέδρους της ΝΔ, κκ Καραμανλή και Σαμαρά, καθώς και τους συνυποψηφίους του στην διεκδίκηση της ηγεσίας, κκ Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

Στην κορυφή της ατζέντας του νέου προέδρου της ΝΔ βρίσκεται η δημιουργία μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα επωμιστεί την εκπροσώπηση της ΝΔ στη Βουλή, καθώς τα πεδία των μαχών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολλά και δύσκολα με πρώτο το ασφαλιστικό.
Μεγάλο στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη θα είναι να βάλει τάξη και στο λειτουργικό κομμάτι της ΝΔ. Ηδη οι συνεργάτες του βρίσκονται σε αναζήτηση νέου χώρου για τα γραφεία της ΝΔ καθώς το κόστος αυτών της Λεωφόρου Συγγρού είναι πολύ υψηλό.

Σπάει το καραμανλικό μπλοκ
Η προβλεπόμενη μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη -η οποία αποτελεί ανατροπή για πολλούς αναλυτές-αποτελεί βαριά ήττα για το καραμανλικό μπλοκ, το οποίο είχε σύσσωμο συνταχθεί πίσω από την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ θα βάλει, έτσι, τέλος στην ιδιότυπη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, η οποία κυοφορήθηκε με μυστικές επαφές και τηλεφωνήματα, όπως επιβεβαίωσαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Κατά τον ίδιο τρόπο, η εκλογή Μητσοτάκη θα περιορίσει τον ρόλο του «καραμανλικού» προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε επιστρατευθεί υπέρ του κ. Μεϊμαράκη και έκανε επαφές και τηλεφωνήματα για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.

Η στάση που αναμένεται να κρατήσει στο Ασφαλιστικό
Χθες πάντως και αφού είχε κλειδώσει η νίκη Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και τον συνεχάρη για την νίκη του. Μάλιστα ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Πάντως στη Βουλή αναμένεται σκληρή κόντρα για το Ασφαλιστικό μεταξύ των δύο.

Ο κ.Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας και μάλιστα έχει έρθει και σε μία αρχική συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είχε πει πως διαφωνεί με οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο και ξεκαθάρισε πως στήριξη αλά καρτ δεν πρόκειται να προσφέρει στην κυβέρνηση.

Τα ξένα Μέσα: «Επικίνδυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Τσίπρα»
Η είδηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έγινε γρήγορα θέμα στα ξένα ΜΜΕ. Το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Financial Times και ο Guardian έγραψαν πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας. «Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας».
Ενδεικτικό είναι πως και ο Guardian έγραψε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι ο άνθρωπος που εκλέχτηκε για να αμφισβητήσει τον Τσίπρα και να ανανεώσει την ΝΔ.

Και ο Γερμανικός Τύπος όμως έσπευσε να μεταδώσει την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος ηγέτης της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σχολιάζοντας επίσης πως είναι φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής.«Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα», είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναπαράγεται απ' όλα σχεδόν τα γερμανικά ΜΜΕ στα οποία κυριαρχούν τίτλοι όπως «Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα» από την «Suddeutsche Zeitung». «Είναι 47 χρονών, φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής», από το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα", γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ , γράφει το «Focus».