Πέθανε η δίδυμη αδελφή του τελευταίου Σάχη του Ιράν

σε ηλικια 96 ετών

Η δίδυμη αδελφή του τελευταίου σάχη του Ιράν, η πριγκίπισσα Ασράφ Παχλεβί, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που προώθησε τα δικαιώματα των γυναικών στην πατρίδα της, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσε ο σύμβουλός της.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η πριγκίπισσα πέθανε στο σπίτι της στο Μόντε Κάρλο.

Η Ασράφ Παχλεβί, που ξεχώριζε για τις διπλωματικές ικανότητές της, ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ιράν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επί δέκα και πλέον χρόνια, υπενθύμισε ο σύμβουλός της, Ρόμπερτ Αρμάο. Υπήρξε επίσης σημαντική εκπρόσωπος του αδελφού της, για λογαριασμό του οποίου είχε αναλάβει πολλές διπλωματικές αποστολές, όπως για παράδειγμα στην Κίνα.

Είχε αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών και ήταν η πρώτη γυναίκα που εμφανίστηκε δημοσίως χωρίς πέπλο στο Ιράν, κάτι που την έβαλε στο στόχαστρο ακραίων ιρανών ιερωμένων. Μετά την ανατροπή του αδελφού της, του Μοχάμαντ Ρεζά Παχλεβί το 1979, έζησε εξόριστη και δραστηριοποιήθηκε στην προώθηση και τη διαφύλαξη της πολιστικής κληρονομιάς της πατρίδας της.

Είχε αποκτήσει έναν γιο, τον πρίγκιπα Σαχράμ, πέντε εγγόνια και πολλά δισέγγονα.

Η πριγκίπισα Ασράφ "σκεφτόταν το Ιράν μέχρι την τελευταία πνοή της και πέθανε ελπίζοντας ότι η χώρα της θα απελευθερωθεί" έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ανιψιός της, Ρεζά Παχλεβί, ο οποίος ζει στι ΗΠΑ. "Έχω πολλές αναμνήσεις από αυτήν, από την παιδική μου ηλικία μέχρι σήμερα. Κυρίως, την ανησυχία της ότι το Ιράν θα έχανε το κύρος του μετά την Ισλαμική Επανάσταση (σ.σ. το 1979, που ανέτρεψε τον πατέρα του) και την ελπίδα που διαφύλαξε πάντοτε για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Ιράν", πρόσθεσε ο ανιψιός της εκφράζοντας τη "βαθύτατη θλίψη του" για τον θάνατό της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης