«Γυναίκες έκλαιγαν και ανέφεραν σεξουαλικές επιθέσεις»

Αστυνομικό έγγραφο περιγράφει το χάος που επικράτησε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εντοπίσει «16 υπόπτους», ενώ 121 μηνύσεις έχουν υποβληθεί μετά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και συγκλόνισαν τη Γερμανία.

«Η ομάδα έρευνας 'Πρωτοχρονιά'», στην οποία εργάζονται 80 αστυνομικοί, «ταυτοποίησε 16 νεαρούς άνδρες (...) οι περισσότεροι με καταγωγή από τη βόρεια Αφρική», που «μπορεί» να ενέχονται στα γεγονότα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τοπική αστυνομία, η οποία αντίθετα δεν κάνει λόγο για συλλήψεις.

Η αστυνομία θα προχωρήσει στην εξέταση των εικόνων από τις κάμερες ασφαλείας και των καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων για να καθορίσει το βαθμό εμπλοκής αυτών των ανδρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία αναφέρει προς το παρόν ότι έχει καταγράψει 121 μηνύσεις. «Σε περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων, πρόκειται για αδικήματα σεξουαλικού χαρακτήρα (...) Στις άλλες περιπτώσεις, διεξάγονται έρευνες για πρόκληση τραυμάτων ή κλοπές», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η γερμανική εφημερίδα Bild και η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφέρονται σήμερα σ' ένα έγγραφο της αστυνομίας, το οποίο συντάχθηκε στις 4 Ιανουαρίου, δηλαδή 3 ημέρες μετά τα γεγονότα, και περιγράφει το «χάος» της βραδιάς του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία, ενώ η αστυνομία έχει κατηγορηθεί για αμέλεια.

Ο συντάκτης του εγγράφου, ένα στέλεχος της αστυνομίας, γράφει πως «γυναίκες που έκλαιγαν ανέφεραν σεξουαλικές επιθέσεις» και ότι «θύματα και μάρτυρες απειλήθηκαν».

«Αστυνομικοί και περαστικοί κατάφεραν να εμποδίσουν βιασμούς» και «γυναίκες, συνοδευόμενες ή μη, υπέστησαν απερίγραπτη επίμονη παρενόχληση», συνεχίζει.

Η αστυνομία «δεν μπόρεσε να ελέγξει το σύνολο των γεγονότων, επιθέσεων, αδικημάτων... επειδή σημειώθηκαν υπερβολικά πολλά ταυτόχρονα», συνοψίζει ακόμη ο αξιωματικός.

Η βραδιά στιγματίσθηκε επίσης από ρίψη πυροτεχνημάτων εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την έκθεση, η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει «θανάτους».

Διαβάστε επίσης