Αλαλούμ με τις αποδείξεις - Άγνωστο ακόμα τι θα ισχύσει

Τι είπε ο Αλεξιάδης

«Θολό» παραμένει το τοπίο με τις αποδείξεις και το κατά πόσο θα χρησιμοποιηθούν τελικά για το χτίσιμο του αφορολογήτου το 2016.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα υπάρξει άμεσα ανακοίνωση για την τύχη των αποδείξεων του 2015​

Τα μηνύματα από το Υπουργείο Οικονομικών είναι διφορούμενα: Από τη μια πλευρά υπάρχουν συνεχείς αναφορές για παροχή κινήτρων στους φορολογουμένους προκειμένου να χρησιμοποιούν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει η τάση για διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος με τις χάρτινες αποδείξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση για την τύχη των αποδείξεων του 2015, αλλά και εκείνων που αφορούν στα προηγούμενα έτη. 

Μέχρι τότε, όμως, κάλεσε τους πολίτες να μην αδειάσουν τα συρτάρια από τις αποδείξεις των τελευταίων πέντε χρόνων, αφήνοντας ουσιαστικά ως έχει το ισχύον καθεστώς μέχρι νεωτέρας.

«Έως ότου αποσαφηνιστεί για ποιες χρονιές και για ποιες κατηγορίες θα αφορούν, θα πρέπει να κρατάμε όλες τις παλιές αποδείξεις, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κληθούμε για φορολογικό έλεγχο» ανέφερε.

Προσεχώς η εγκύκλιος

Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα παρέχονται διευκρινίσεις για το θέμα αυτό.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να διακρατούν τις αποδείξεις από αγορές προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν το αφορολόγητο τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών σε περίπτωση ελέγχου. Αυτό ισχύει μέχρι και τα εισοδήματα του 2015. Όσον αφορά στα εισοδήματα που αποκτώνται από εδώ και στο εξής, το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα δικαιούνται οι φορολογούμενοι που κάνουν αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Τρύφων Αλεξιάδης, αυτό θα ισχύει για όλες τις δαπάνες, ακόμη και αυτές που αφορούν σε πληρωμές λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Επίσης, όλες οι δαπάνες της δήλωσης (ενοίκια, ιατρικές κ.ά.) θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών λογαριασμών για να αναγνωρίζονται από την εφορία.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ