Αδιέξοδη η κατάσταση στις καλλιεργητικές περιοχές της ανατολικής Αχαΐας

του νικου νικολοπουλου, προεδρου του χριστιανοδημοκρατικου κόμματος, βουλευτη

Για  άλλη μία χρονιά δυστυχώς , ο αγροτικός κόσμος της Αιγιάλειας, βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται απελπιστικά και την πολιτεία να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να τον αφανίσει.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος θεωρεί πολύ λυπηρό αλλά και άξιο προβληματισμού το γεγονός πως, μετά από πολλά χρόνια, οι παραγωγοί δεν έλαβαν το 100% της ενίσχυσης πριν τα Χριστούγεννα, δυσχεραίνοντας την ήδη βεβαρημένη οικονομική τους κατάσταση.

Η κατάσταση στο αγροτοπαραγωγικό Αίγιο, αλλά και στις καλλιεργητικές περιοχές της ανατολικής Αχαΐας, κατέστη –αν όχι καταστροφική- τουλάχιστον όμως προβληματική και αδιέξοδη, εξαιτίας του «ψαλιδίσματος» των ενισχύσεων, αφού αυτές υπήρξαν ακόμα και μηδενικές σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλαδή με παραγωγούς να μη λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ!

Το γεγονός της καταβολής χρημάτων σε παραγωγούς σταφίδας χωρίς να έχουν καθοριστεί τα δικαιώματά τους, έχει προκαλέσει την απορία τους, καθώς βλέπουν να δίνουν μεν την καθημερινή μάχη στα χωράφια αλλά να αποκλείονται από τις ενισχύσεις, πολλοί εξ’ αυτών και νέοι αγρότες, «βαλτώνοντας» προσπάθειες, ελπίδες ανάπτυξης του τόπου και της περιουσίας τους κι εν τέλει προκαλώντας πλήρη απαξίωση της αγροτικής τους ενασχόλησης.

Πολλοί έλεγαν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, ότι άπαντες αιφνιδιάστηκαν από την ίδια την Πολιτεία, η οποία τους άφησε «επί ξύλου κρεμάμενους» εν μέσω Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, παρόλο που και  οι υποχρεώσεις τους τρέχουν και δάνεια έχουν, αλλά και να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

Για όσα συνέβησαν θέση πήρε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ.Θανάσης  Χελάκης , ο οποίος έκανε λόγο για «πετσόκομμα επιδοτήσεων με πρόσχημα και ότι δεν καταχωρήθηκαν σωστά τα στοιχεία στο σύστημα», αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία τα όσα ο αρμόδιος υπουργός λέει περί αποκατάστασης του προβλήματος.

Ας μας πουν λοιπόν οι αρμόδιοι πως είναι δυνατόν κάποιοι να παίρνουν το 90% της βασικής ενίσχυσης κι άλλοι ένα μικρό ποσοστό ή και τίποτα απολύτως; Πως θα καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν και τα δάνεια αλλά και τις  ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ;

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ