Η ανάπτυξη και το ΕΣΠΑ

του ηρακλη ρουπα, οικονομολόγου

Παρακολουθώ τις θριαμβευτικές δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα ΕΣΠΑ  με προσοχή αλλά και απορία. Ειδικά όταν η αναφορά του γίνεται σε θέματα προώθησης της πράσινης ανάπτυξης.  

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΥΤΟΠΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ο κύριος Υφυπουργός πόσα κονδύλια του ΕΣΠΑ χάθηκαν οριστικά και γιατί έργα οδικών αξόνων όπως η Πατρών-Πύργου βρίσκονται εκτός προϋπολογισμού.

Χωρίς συνέπεια και αξιοπιστία, χωρίς πρόγραμμα και σχεδιασμό δεν είναι δυνατόν να βαπτίζεται ως ανάπτυξη κάτι που δεν υπάρχει. Άραγε ποια η πολιτική ενίσχυσης των εγχώριων παραγωγών φωτοβολταικών. Θυμίζω πως δύο από αυτούς βρίσκονται στην Αχαΐα σε δεινή οικονομική θέση. Ποια τα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας; Γνωρίζει άραγε ο Υπουργός πόσες χιλιάδες επιχειρήσεων έχουν αλλάξει έδρα μετακομίζοντας στην Βουλγαρία όπου απασχολούνται εκεί περί τις 200 000 Ελλήνων εργαζομένων;
 
Επιπρόσθετα δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα ,όπως:

Που διοχετεύτηκαν τα 5 δισ το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και  πώς  ξεπεράστηκαν τα εμπόδια  για να διατεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα
Ποιά έργα  χρηματοδοτήθηκαν, ποιά  απεντάχθηκαν , ποιά  μεταφέθηκαν  στην επόμενη  χρηματοδοτική  περίοδο και με ποιά  λογική επελέγησαν.

Γιατί δεν προχώρησαν τα προγράμματα για τις ΜΜΕ που είχαν προδημοσιευθεί 2 φορές και εξαγγελθεί άλλες τόσες


Η ανάπτυξη για την Αχαια αλλά και για τον τόπο συνολικά δεν μπορεί να αποτελεί  βάση για λογική προπαγάνδας. Χάνονται δουλειές, Κυρίως χάνεται χρόνος όταν μάλιστα έχει υπολογισθεί πως για να εξισορροπήσει η τεράστεια αποεπένδυση της Ελληνικής οικονομίας απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις -πέραν των όσων πραγματοποιούνται ετησίεως- τουλάχιστον 100δισ μέχρι το 2022.
                                                                                 

Διαβάστε επίσης