Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

εκλεισαν σε θετικο εδαφος

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τελικά τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, σε μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων και μεγάλης νευρικότητας, κυρίως λόγω των αναταραχών στην κινεζική αγορά.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE+0,72% ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 6.336 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,26% κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 10.310 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,34% κινήθηκε ανοδικά κατά 0,34% στις 4.537 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600  σημείωσε κέρδη 0,58% στις 360,72 μονάδες.

Το πρωί, στο χρηματιστήριο της Σαγκάη καταγράφηκαν οριακές απώλειες 0,26% ενώ στο χρηματιστήριο της Σενζέν 1,38%. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενισχύθηκε στο 0,30%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ εξάλειψε πολύ γρήγορα τα αρχικά κέρδη και έκλεισε πτωτικά κατά 0,54%.

Οι χθεσινές πιέσεις, οι οποίες οδηγήσαν τους κινεζικούς δείκτες σε πτώση 7% , εκτονώθηκαν κατόπιν της «ένεσης» 20 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας της Κίνας στις εγχώριες χρηματαγορές. Παράλληλα, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε την ανακοίνωση μέτρων εντός της ημέρας τα οποία έχουν στόχο να ρυθμίσουν τις πωλήσεις μετοχών από Κινέζους επενδυτές.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να βρίσκονται και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, μετά την εκτέλεση ενός επιφανούς Σιίτη κληρικού και τον πυρπολισμό της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Στο ταμπλό, η Tesco ενισχύθηκε κατά 2% μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «buy» από την Deutsche Bank, ενώ η Volkswagen υποχώρησε κατά 6,17% λόγω της μηνυτήριας αναφοράς των ΗΠΑεναντίον της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε συζητήσεις για την εξαγορά του 65% του τραπεζικού βραχίονα της Groupama βρίσκεται η Orange, η οποία σχεδιάζει να εισβάλει στην αγορά των τηλεφωνικών τραπεζικών υπηρεσιών. H γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών τηρεί πάντως, σιγήν ιχθύος σχετικά με το ύψος του αντιτίμου.

Ανάλογα εγχειρήματα έχει πραγματοποιήσει τόσο στο Βέλγιο, όσο και στην Ισπανία, όπου οι σχετικές υπηρεσίες θα τεθούν στη διάθεση του κοινού στις αρχές του 2017. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές, η Orange ενδιαφέρεται και για την εξαγορά της Bouygues, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία.

Παράλληλα, στο 0,2% ανήλθε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 0,3% έναντι 0,2% τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός στον κλάδο των τροφίμων - καπνού - αλκοόλ σημείωσε άνοδο 1,2% ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών 1,1%. Οι τιμές των μη ενεργειακών εργοστασιακών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά 0,5% ενώ αντίθετα, ο πληθωρισμός στον κλάδο της ενέργειας διαμορφώθηκε στο -5,9%.

Την ίδια ώρα, μήνυση εναντίον της Volkswagen υπέβαλε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στον απόηχο του πρόσφατου σκανδάλου εκπομπής ρύπων, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να κινδυνεύει με πρόστιμο αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αμερικανικό υπουργείο προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια, κατηγορώντας την Volkswagen ότι παραβίασε τέσσερις κανονισμούς του «Συμφώνου Καθαρού Αέρα» αξιώνοντας πρόστιμο, το οποίο δύναται να αγγίξει τα 80 δισ. δολάρια. Πάντως, είναι αμφίβολο εάν το δικαστήριο θα επιδικάσει ένα τόσο δυσθεώρητο πρόστιμο, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκτός αυτού, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι αντιμέτωπη με εκατοντάδες μηνύσεις κατόχων πετρελαιοκίνητων οχημάτων, οι οποίοι επιζητούν αποζημίωση από την εταιρεία. Ποινικές διαδικασίες εις βάρος της Volkswagen «τρέχουν» σε ακόμη επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών διατηρήθηκε τον Δεκέμβριο η ανεργία στηΓερμανία, καθώς ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 14.000. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας παρέμεινε τον προηγούμενο μήνα στο 6,3% , το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1992.

«Οι ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίστηκαν έως το τέλος του έτους, τροφοδοτώντας την κατανάλωση και την αύξηση των μισθών» σχολιάζει το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εντός του 2016, η ανεργία θα αυξηθεί εκ νέου λόγω της υψηλής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ