Πάτρα: Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου ο Καλαβρυτινός Αλέξης Παπαλεξόπουλος

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου

Από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την πρύτανη Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου θα γίνει η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Καλαβρυτινού Αλ.Παπαλεξόπουλου.

Λίγα λόγια για τον διακεκριμένο Καλαβρυτινό επιστήμονα.

O Δρ. Αλέξης Παπαλεξόπουλος είναι παγκόσμια γνωστός επιστήμονας σε θέματα συστημάτων ενέργειας και ενεργειακών δικτύων. Η επιστημονική συνεισφορά του Α. Παπαλεξόπουλου στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε πρωτοπόρος στον συνδυασμό των  κλασικών Συστημάτων Ισχύος με την Επιχειρησιακή Έρευνα, την Οικονομική Θεωρία και την Επιστήμη των Υπολογιστών, έτσι ώστε να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα ενεργειακά δίκτυα επόμενης γενιάς όσον αφορά τη διαχείριση ενέργειας, τον έλεγχο πραγματικού χρόνου της ροής φορτίου, τη σχεδίαση και υλοποίηση ενεργειακών αγορών, την κοστολόγηση δικτυακών υποδομών, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και την ολοκλήρωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτά.

Έχει σχεδιάσει ιδιαίτερα πολύπλοκες αγορές ενέργειας σε πολλές χώρες και έχει υποστηρίξει τεχνικά/επιστημονικά και οικονομικά κορυφαίους οργανισμούς σε τρεις ηπείρους.

Ο Αλέξης Παπαλεξόπουλος τελείωσε αριστούχος το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αμέσως μετά έλαβε το Μάστερς και το Διδακτορικό του, στο Georgia Institute of Technology, Atlanta, Georgia. Έχει εργαστεί σαν διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην PG&E (ΔΕΗ της Καλιφόρνια) και από το 1998 είναι Πρόεδρος και ιδρυτής της ECCO International Inc. Το δημοσιευμένο έργο του (πάνω από 200 δημοσιεύσεις και πάνω από 2000 citations) περιέχεται κυρίως στα IEEE Transactions on Power Systems και IEEE Power Conference Proceedings, και είναι ευθέως συνδεδεμένο με μεγάλα ρεαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Bιομηχανία Ισχύος. Είναι Fellow της IEEE, έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις όπως το «IEEE first prize paper award» to 1996 και έχει χρηματίσει μέλος σε editorial boards σε IEEE περιοδικά. Έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις και σεμινάρια σε κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και συμμετέχει σε πληθώρα επιτροπών, μεταξύ αυτών και σε επιτροπές της ΝSF που έχουν σχέση με τα προγράμματα σπουδών του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Τέλος, ο κύριος Παπαλεξόπουλος έχει συγγράψει το αρχειακού τύπου βιβλίο «Climate Vulnerability» (Elsevier, 2013), που καλύπτει θέματα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής.

Το πρόγραμμα της αναγόρευσης:

Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών,

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

σας προσκαλεί

στην τελετή αναγόρευσης

του Δρ. Αλεξίου Δ. Παπαλεξόπουλου

Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

 

σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής

του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 12.00 μ.
στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης»
(Κτίριο Διοίκησης)

a b

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προσφώνηση από την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών,
Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής,
Καθηγητή Οδυσσέα Γ. Κουφοπαύλου

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών
Καθηγητή Σταύρο Α. Κουμπιά

Παρουσίαση του τιμώμενου

από τον Καθηγητή του Τμήματος

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών,

Αλέξιο Ν. Μπίρμπα

Αναγόρευση του Δρ. Αλεξίου Δ. Παπαλεξόπουλου
σε Επίτιμο Διδάκτορα της Πολυτεχνικής Σχολής
από τον Κοσμήτορα, Καθηγητή Οδυσσέα Γ. Κουφοπαύλου

Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο
του Πανεπιστημίου Πατρών από την Πρύτανι

Επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πατρών
από την Πρύτανι στον τιμώμενο

Ομιλία του τιμώμενου, Δρ. Αλεξίου Δ. Παπαλεξόπουλου

με τίτλο: «Ενεργειακά Δίκτυα Επόμενης Γενιάς»

 

Διαβάστε επίσης