Ευρωαγορές: «Ποδαρικό» στο 2016 με πτώση κοντά στο 3%

ισχυροτατες απωλειες

Ισχυρότατες απώλειες κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του 2016 τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα πιέσεις τόσο από το πρωινό sell off στις ασιατικές αγορές, όσο και από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,74% στις 6.071 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 4,46% στις 10.267 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,66% στις 4.514 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,68% στις 356,01 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Σαγκάη καταγράφηκαν απώλειες 6,85% ενώ στη Σενζέν 8,1%. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, κατακρημνίστηκε στο 7%. Οι πιέσεις στα κινεζικά χρηματιστήρια αποδίδονται στην περαιτέρω αποδυνάμωση του γουάν, ως απόρροια των αδύναμων στοιχείων για τη μεταποίηση. Παράλληλα, η εργοστασιακή παραγωγή συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 10ο συναπτό μήνα, με ρυθμό σαφώς μεγαλύτερο του Νοεμβρίου.

«Βαρίδι» στο επενδυτικό κλίμα αποτελεί και ο γεωπολιτικός παράγοντας, καθώς οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν βρίσκονται στο «κόκκινο», μετά την εκτέλεση ενός εξέχοντος Σιίτη κληρικού από την αραβική χώρα. Η κυβέρνηση του Ριάντ «έκοψε» τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη, ως απάντηση στον πυρπολισμό της πρεσβείας της στην ιρανική πρωτεύουσα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Fiat υποχώρησε κατά 33% ενώ η ΕΟΝ κατά 6,07%. Πτώση 6,4% σημείωσε και η Old Mutual, ενώ η Shire κινήθηκε πτωτικά κατά 5,21% μετά τις αναφορές για την επικείμενη εξαγορά της Baxalta.

Στην Ιταλία, «ντεμπούτο» έκανε σήμερα η μετοχή της Ferrari, η οποία άνοιξε στα 43 ευρώ/μετοχή και σημείωσε πτώση 4%. Στη Γαλλία, η μετοχή της Bouygues ενισχύθηκε κατά 1,67% μετά τα σενάρια εξαγοράς του τηλεπικοινωνιακού της βραχίονα από την Orange έναντι 10 δισ. ευρώ.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 6,8% αυξήθηκαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Γαλλία για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο έτος διατέθηκαν στην αγορά 1,92 εκατ. νέα οχήματα, ενώ τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% στα 184.000 οχήματα.

Οι πωλήσεις της Renault, κατά τον τελευταίο μήνα του 2015, ενισχύθηκαν κατά 27%, ενώ της Peugeot Citroen κατά 5,5%. Οι πωλήσεις της Volkswagen κατακρημνίστηκαν κατά 9,7% - σαφώς επηρεασμένες από το πρόσφατο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων. 

Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών διαμορφώθηκε ο δανεισμός των νοικοκυριών στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of England. Συγκεκριμένα, ανήλθε τον Νοέμβριο στα 7,96 δισ. δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Απρίλιο του 2008. Η βελτίωση των δεικτών δανειοδότησης προμηνύει την περαιτέρω βελτίωση της καταναλωτικής και κατασκευαστικής εμπιστοσύνης. 

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 διαμορφώθηκε επίσης, τον Δεκέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε στις 53,2 μονάδες έναντι 53,1 μονάδων τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών.

Στη Γερμανία, σε απογοητευτικά επίπεδα κινήθηκε και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός, ο οποίος απείχε παρασάγγας από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 0,2% έναντι 0,4% των εκτιμήσεων των αναλυτών. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν κατά 6,5% ενώ οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Τέλος, το πράσινο «φως» από τις γαλλικές εποπτικές αρχές έλαβε η Nokia προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά της Alcatel – Lucent έναντι 15,6 δισ. ευρώ. Η Nokia, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είχε λάβει την έγκριση τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών αρχών. Οι δύο εταιρείες αναμένεται να ενοποιηθούν έως τις 14 Ιανουαρίου. Η συμφωνία συγχώνευσης των δύο τηλεπικοινωνιακών ομίλων ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με την Nokia να αποκτά σε πρώτη φάση το 70,52% των μετοχών της Alcatel, με στόχο να αγγίξει το 95% στο προσεχές διάστημα. 

Διαβάστε επίσης