Ολοι τρέχουν στην Ινδία για τον γκουρού των Beatles

Ο διαλογισμός είναι ξανά στη μόδα

Δεν είναι μόνο ότι οι Beatles πουλάνε πάντα, αλλά ότι η Ινδία και ο διαλογισμός είναι και πάλι στη μόδα. Ενα ασραμ στη βόρεια Ινδία, στο Rishikesh, που έγινε διάσημο γιατί πήγαν εκεί οι Βeatles για 2,5 μήνες το 1968, θα γίνει τουριστικό θέρετρο.

Η πολιτεία του Uttarakhand ανέλαβε τα έργα ανακαίνισης και θα ανοίξει σύντομα στους χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν κάθε χρόνο, περίεργοι να ανακαλύψουν το σημείο όπου έκαναν διαλογισμό οι Beatles. Παλιότερα, εκατοντάδες άτομα και πολλοί διάσημοι αποσύρονταν από τον θόρυβο του κόσμου και έρχονταν εκεί για να ζήσουν με στέρηση, γιόγκα και διαλογισμό.


Το μέρος ερήμωσε τα τελευταία χρόνια και τα πέταλα των λουλουδιών ή το αρωματικό λιβάνι έπαψαν να στολίζουν τα αυστηρά δωμάτια. Μόνο σκύλοι και φίδια κατοικούν εκεί και οι μοναδικοί φύλακες που είχαν μείνει ήταν ερημίτες που έπαιζαν χαρτιά κάτω από το δέντρα. Αυτό το άσραμ περιλαμβάνει 84 κελιά σε μορφή κώνου, διακοσμημένα με βότσαλα και πέτρες από τις όχθες του Γάγγη.

Ο Ρίνγκο Σταρ άντεξε μόνο μια εβδομάδα

Οι ερημίτες όλα αυτά τα χρόνια που το άσραμ ερήμωσε πληρώνονταν λίγες δεκάρες για να ανοίγουν τις πόρτες στους περίεργους τουρίστες που έρχονταν από όλα τα σημεία του πλανήτη για να δουν πού είχαν απομονωθεί για διαλογισμό οι Beatles. Η είσοδος κόστιζε 150 ρουπίες (2 ευρώ) για τους Ινδούς και 700 ρουπίες για τους ξένους.
Αυτό το άσραμ είναι το τελευταίο ερείπιο μιας εποχής κατά την οποία η υλιστική Δύση πίστευε ότι μπορεί να σώσει την ψυχή της κάνοντας γιόγκα, διαλογισμό και στέλνοντας μηνύματα αγάπης και ειρήνης. Τα μακριά μαλλιά και τα γένια α λα χίπστερ ήταν απαραίτητα σύμβολα αυτής της εποχής των παιδιών των λουλουδιών.


Ωστόσο οι Beatles γρήγορα απογοητεύτηκαν από το άσραμ. Ο Ρίνγκο Σταρ είχε καταφθάσει με μια βαλίτσα γεμάτη κονσέρβες με ξερά φασόλια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χώρο μια εβδομάδα αργότερα εξαιτίας στομαχικών προβλημάτων.
Ο Τζον Λένον, αντίθετα, πίστευε ότι μπορεί να βρει την ηρεμία με τον διαλογισμό. Ωστόσο υπέφερε από τρομερές κρίσεις αϋπνίας εξαιτίας της έλλειψης ναρκωτικών.
Τα τέσσερα μέλη του διάσημου γκρουπ απογοητεύτηκαν και από την συμπεριφορά του γκουρού τους Maharishi Mahesh Yogi. Ο εν λόγω γκουρού, ο οποίος δίδασκε την απόσυρση από όλα τα υλικά αγαθά είχε αγανακτήσει το γκρουπ γιατί φλέρταρε ασύστολα την ηθοποιό Μία Φάρροου, η οποία βρισκόταν μαζί με το γκρουπ στο άσραμ.


Οι Beatles άντεξαν δέκα εβδομάδες και αφού εγκατέλειψαν τον διαλογισμό έκαναν τις βαλίτσες τους για την Ευρώπη. Από αυτή την επεισοδιακή παραμονή στο ινδικό άσραμ έμειναν ωστόσο στην ιστορία της μουσικής 48 τραγούδια, τα οποία έγραψαν εκεί και συγκαταλέγονται στα καλύτερα του γκρουπ. Μεταξύ αυτών το  I’m so Tired και το Across the Universe.

Από αυτή την περιπέτεια ο μόνος κερδισμένος είναι, όπως όλα δείχνουν, ο γιόγκι ο οποίος συνέχισε την καριέρα του στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και κέρδισε εκατομμύρια δολάρια, υμνώντας την εσωτερική ηρεμία και την παγκόσμια αγάπη. Πέθανε το 2008.