Α. Νεφελούδης: Χωρίς συντάξεις σε ένα χρόνο αν δεν λυθεί το ασφαλιστικό

τι δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας

«Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε ένα χρόνο το αργότερο δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις, σε λίγο χρόνο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα», ανέφερε μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Εξήγησε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς θα «καθίσει πάνω σε ένα 25% ανεργίας και σε ένα 15% τουλάχιστον ανασφάλιστης εργασίας» κάτι που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον σχεδιασμό ενώ όπως είπε υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με το ποσοστά αναπλήρωσης και ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.

Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν συζητείται πλέον η ενσωμάτωση επικουρικών στις κύριες, αλλά η συζήτηση γίνεται μόνο και ξεχωριστά για τις κύριες και για τις επικουρικές. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα πειραχθούν οι κύριες συντάξεις.

Προσδιόρισε ως βασικό σκαλοπάτι του νέου ασφαλιστικού συστήματος την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και η οποία όπως είπε συνδέεται με τη ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αργότερα στην αύξησή τους.

Για το κομμάτι της αναπλήρωσης είπε ότι έχει και αναδιανεμητικό ρόλο με την προσπάθεια να γίνεται για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης, για το οποίο θα γίνεται διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Από τη μεριά του, ο Στέλιος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ίδια εκπομπή ανέφερε ότι οι δανειστές πιέζουν για περικοπές όμως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει βάλει κάποια όρια, διαβεβαίωσε ότι το Μαξίμου έχει μια γραμμή και λέει ότι θα την τηρήσει ενώ μίλησε για ανάγκη συνολικότερης αναμόρφωσης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Εκτίμησε μάλιστα ότι τα οικονομικά δεδομένα «πάνε πολύ καλύτερα από ο, τι τα προϋπολογισμένα για το 2015» κάτι που θα δώσει «δυνατότητα για χειρισμούς στην κυβέρνηση».