Οι τροφές - φάρμακα του εορταστικού hangover

Δείτε ποιοι είναι "σύμμαχοί" σας

Επειδή ξέρουμε ότι οι γιορτές πάντα μας βρίσκουν να καταναλώνουμε μερικά ποτηράκια παραπάνω, δείτε ποιες τροφές είναι σύμμαχοί σας στη δύσκολη μάχη κατά του hangover.

Αν μη τι άλλο, τις γιορτές μας περιμένουν χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες συγκεντρώσεις, πάρτι παραμονών, πάρτι ονομαστικών εορτών και με λίγα λόγια, διασκέδαση, εκτόνωση και… αρκετό αλκοόλ. Αν δεν οδηγείτε, το πιθανότερο είναι να το ρίξετε λίγο παραπάνω «έξω», με τις επιπτώσεις να αρχίζουν να γίνονται φανερές όταν ανοίξετε τα μάτια σας από τον ύπνο, με το βαρύ κεφάλι και τον πονοκέφαλο να σας χτυπούν την πόρτα. Με σφυρί.

Το βασικό μέτρο πρόληψης του hangover είναι να μην το παρακάνετε με την κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε να ξυπνήσετε την άλλη μέρα, χωρίς να αισθάνεστε ότι βρίσκεστε ένα βήμα πριν το νοσοκομείο. Επειδή, όμως, είναι πιθανό να ξεχάσετε ότι την τελευταία φορά που σας πόναγε το κεφάλι σας σαν να μην υπάρχει αύριο, είχατε ορκιστεί ότι δεν θα ξαναπιείτε ποτέ, δείτε καλού-κακού ποιες τροφές μπορεί να σώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να γλυτώσετε από τη ναυτία, τον πονοκέφαλο, την αδυναμία, τη διάρροια και τα υπόλοιπα συμπτώματα του hangover.

Αφού, λοιπόν, ξυπνήσετε και δείτε ότι τα πράγματα είναι λίγο… περίεργα στο κεφάλι σας, βάλτε στόχο να αποκαταστήσετε τα απαραίτητα υγρά και θρεπτικά στοιχεία του σώματός σας, με φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα που μπορούν να διασπάσουν τις τοξίνες και να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων.

Τα υγρά που βοηθούν

Νερό

Το νούμερο ένα μέλημά σας αφού ξυπνήσετε με πονοκέφαλο πρέπει να είναι το νερό. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, δηλαδή «σπρώχνει» τα υγρά εκτός σώματος κι όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο στη «δεξαμενή», ο οργανισμός «τραβάει» νερό απ’ όπου μπορεί –έτσι δημιουργείται και ο πονοκέφαλος. Γι’ αυτό, τόσο πριν πάτε για ύπνο, όσο και μόλις ξυπνήσετε, το νερό πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να πιείτε.

Φρουτοχυμός

Μετά την υπερκατανάλωση αλκοόλ, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, δημιουργώντας διάφορα συμπτώματα. Λίγος χυμός φρούτων θα σας χαρίσει φυσικά σάκχαρα, παρέχοντάς σας και βιταμίνες. Προτιμήστε κάτι όχι τόσο όξινο όσο το πορτοκάλι, όπως το χυμό μύλου ή κράνμπερι και θυμηθείτε ότι σύμφωνα με ερευνητές από την Αυστραλία, η σοβαρότητα ενός πρωινού hangover μειώνεται περίπου 16-21% για όσους πίνουν χυμό αχλαδιού πριν την έξοδό τους.

Χαμομήλι

Αν θέλετε να χαλαρώσετε, να καταπραΰνετε το φούσκωμα και τη ναυτία και να αισθανθείτε καλύτερα άμεσα, φτιάξτε λίγο χαμομήλι με μέλι. Το μέλι θα προσφέρει έξτρα βοήθεια με τα φυσικά του σάκχαρα.

Τσάι μέντας

Βοηθάει στο πεπτικό, ανακουφίζει την ένταση, το φούσκωμα και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα στο στομάχι. Συν τοις άλλοις, βοηθά στη διαδικασία αποτοξίνωσης.

Οι τροφές που βοηθούν

Σπαράγγια

Τα μοντέλα και οι celebrities ορκίζονται στο όνομά του, καθώς μειώνει το φούσκωμα και χαρίζει επίπεδη κοιλιά. Μαζί με αυτά τα οφέλη, τα σπαράγγια βοηθούν και στην περίπτωση του hangover, με τα αμινοξέα και τα αντιοξειδωτικά τους.

Σπανάκι

Φτιάξτε μια σαλάτα με πρωταγωνιστή το σπανάκι κι αφήστε το να δώσει μια αποτοξινωτική χείρα βοηθείας στο συκώτι. Κάθε φύλλο σπανακιού είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που σας είναι χρήσιμα αυτές τις ώρες.

Μπανάνες

Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο πιο πολύ αφυδατώνεστε κι όσο αφυδατώνεστε, τόσο περισσότερο κάλιο χάνετε. Η έλλειψη καλίου προκαλεί αίσθημα κούρασης, κράμπες, ναυτία και τάση για εμετό, γι’ αυτό ξεφλουδίστε μια μπανάνα, που είναι πλούσια σε αυτό, κι αφήστε τη να κάνει τη δουλειά της.

Ψωμί ολικής άλεσης

Η αλήθεια είναι ότι το ψωμί είναι κάτι που όλοι αναζητούν έπειτα από μια ξέφρενη νύχτα. Το ψωμί ολικής άλεσης, όμως, ειδικά, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Β, που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

Φασόλια

Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, αλλά και πρωτεΐνης,βοηθώντας στην επαναφορά του οργανισμού. Συνδυάστε τα με λίγο ψωμί ολικής άλεσης κι έχετε ίσως μια από τις καλύτερες επιλογές φαγητού.

Πιπέρι καγιέν

Πασπαλίστε λίγο πιπέρι καγιέν στο φαγητό σας, καθώς αποτελεί φυσικό παυσίπονο και μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο με τους πονοκεφάλους. Ακόμη, οι καυτερές τροφές δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό και μπορεί να βοηθήσουν στη φυσική αποτοξίνωση του σώματος.

Θυμάρι

Έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθάει την καλύτερη πέψη. Προσθέστε το στο πρωινό σας, τα αβγά, τις ντομάτες, τα φασόλια ή το τσάι σας, με μια κουταλιά μέλι.

Μανιτάρια

Το σελήνιό τους είναι ιδανικό, καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ και οι βιταμίνες Β κάνουν καλό, υποστηρίζοντας το συκώτι στην αποτοξινωτική διαδικασία.

Ωμό λάχανο

Ο συνδυασμός γαλακτικού οξέος, βιταμινών και μετάλλων στο ωμό λάχανο, το καθιστούν ένα δυνατό φάρμακο απέναντι στον πονοκέφαλο.

Καστανό ρύζι

Σύμπλεγμα Β βιταμινών και πρωτεΐνη.

clickatlife