Ξεκινούν οι έρευνες στον Πατραϊκό για πετρέλαιο...με εξειδικευμένες γεωφυσικές μεθόδους

Στόχος η κατανόηση του γεωλογικού μοντέλου της ευρύτερης περιοχής και η αναλυτική χαρτογράφηση της

Στα πλαίσια των συμβατικών δεσμεύσεων που καθορίζονται από την Σύμβαση Μίσθωσης της περιοχής του Δ. Πατραϊκού Κόλπου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του επιχειρηματικού σχήματος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ ΑΕ (50 %, διαχειριστής), και Edison International (50%) θα πραγματοποιηθούν γεωφυσικές έρευνες  στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο.  Στόχος αυτών των ερευνών είναι η κατανόηση του γενικότερου γεωλογικού μοντέλου της ευρύτερης περιοχής και η αναλυτική χαρτογράφηση των δομών του υπεδάφους στην περιοχή του Δ. Πατραϊκού κόλπου.

Μετά από διεθνή διαγωνισμό, τις γεωφυσικές έρευνες θα διεξάγει η Dolphin Geophysical UK, υπό τη συνεχή επίβλεψη της ΕΛΠΕ. Οι γεωφυσικές καταγραφές θα πραγματοποιηθούν από το ερευνητικό σκάφος Polar Empress (νεότευκτο Μάρτιος 2015)  εφαρμόζοντας τις πλέον νέες σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους.

Το ερευνητικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό (καλώδια καταγραφής συμπαγούς μορφής που αποκλείουν την έστω και τυχαία μόλυνση του περιβάλλοντος, καλύμματα στις ηχητικές πηγές για προστασία της θαλάσσιας χελώνας,   κλειστό σύστημα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων το οποίο θα στοχεύει στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων, αποφεύγοντας τους κινδύνους για το περιβάλλον κα).

Οι γεωφυσικές καταγραφές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 40 ημέρες και θα ακολουθήσει για διάρκεια 12 μηνών η ηλεκτρονική επεξεργασία και ερμηνεία των αποτελεσμάτων με εξειδικευμένα προγράμματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλουν τα μέγιστα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών δομών οι οποίες θα μελετηθούν σε βάθος. Στη συνέχεια θα γίνουν αναλυτικές τεχνικές και οικονομικές μελέτες για τη λήψη αποφάσεων με αυστηρά επιχειρηματικά, επιστημονικά  και περιβαλλοντικά κριτήρια  με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων (2018 – 2019) ευελπιστώντας σε ανακάλυψη υδρογονανθράκων.

H ΕΛΠΕ εκπόνησε και εφαρμόζει ειδικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Δράσης, που εγκρίθηκε από το Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα, στοχεύοντας στην μεγιστοποίηση της περιβαλλοντικής προστασίας των θαλασσίων ειδών της περιοχής έρευνας, υλοποιώντας πλήρως τόσο την  συνθήκη «ACCOBAMS» όσο και τις κατευθύνσεις της Μικτής Επιτροπής Διατήρησης της Φύσης (JNCC) για την προστασία των κητωδών (π.χ. συνεχής 24ωρη παρατήρηση από διεθνείς έμπειρους παρατηρητές ζωνών  προστασίας 750μ με άμεση διακοπή εργασιών όταν παρατηρηθούν  κητώδη, πρωτόκολλο ελεγχόμενης σταδιακής έναρξης εργασιών, συνεχής καταγραφή και παρακολούθηση τιμών ακουστικής στάθμης ευαίσθητων ζωνών κλπ)

Τέλος, προβλέπονται δράσεις για την εξασφάλιση συμβατότητας με τις υφιστάμενες θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ιδίως η αλιεία και η ναυσιπλοΐα, σε αγαστή συνεννόηση και συνεργασία με τις λιμενικές αρχές, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους συναφείς επαγγελματικούς φορείς παρέχοντας τους πλήρη στοιχεία των κινήσεων των ερευνητικών σκαφών.

Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο μεγαλύτερος καθετοποιημένος ελληνικός ενεργειακός Όμιλος, με ετήσιο κύκλο εργασιών €10 δις και λειτουργικά κέρδη περίπου €420 εκατ., δραστηριοποιούνται σε όλο το ενεργειακό φάσμα, μη διστάζοντας μέσα στα τελευταία χρόνια της κρίσης να επενδύσουν στην Ελλάδα πάνω από €3 δις δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται συστηματικά στην έρευνα πετρελαίου εδώ και 40 χρόνια έχοντας συμμετάσχει σε πληθώρα διεθνών διαγωνισμών και έχουν ερευνήσει συστηματικά 39 περιοχές σε Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτο, Αλβανία, Μαυροβούνιο είτε αυτοδύναμα είτε ως ισότιμο μέλος κοινοπραξιών με διεθνώς ανεγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως οι OMV, Repsol, Woodside, Kuwait Energy, Petroceltic, Lukoil, Gaz de France, JAPEX, κ.λπ. Με την διεξαγωγή εκατοντάδων γεωλογικών μελετών και την εκτέλεση 65.000 χλμ σεισμικών ερευνών και 112 γεωτρήσεων, με τις εκτός Ελλάδας επενδύσεις τα τελευταία χρόνια να ξεπερνούν τα $220 εκατ., τα ΕΛΠΕ συμμετείχαν σε ανακαλύψεις αρκετών κοιτασμάτων πετρελαίου (αναλογία ΕΛΠΕ περίπου 210 εκατ. βαρέλια πετρελαίου).

Τα ΕΛΠΕ έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα από το 1975, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα επιλέγοντας κάθε φορά τις κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός στόχος στον οποίον προσβλέπουν και επενδύουν. Η εταιρία βασίζεται στα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που είναι η τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία των ανθρώπων της από τις μέχρι σήμερα έρευνες και η γνώση του ελλαδικού χώρου, η κατοχή σημαντικής τεχνογνωσίας και η γεωπολιτική θέση της χώρας.

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων και η παραγωγή υδρογονανθράκων θα συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Από ένα και μόνο κοίτασμα πετρελαίου 100 εκατ. βαρελιών εκτιμάται ότι για 25 – 30 έτη τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου θα είναι περίπου € 350 εκατ. ετησίως που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα ενισχύουν αποκλειστικά το εθνικό ασφαλιστικό σύστημα.

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών αποτελούν απαράβατες αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υιοθετούν τα ΕΛΠΕ με επιτυχή και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα. Τα ΕΛΠΕ αντιλαμβάνονται ως αδιαπραγμάτευτο καθήκον την εφαρμογή όλων εκείνων των τεχνολογικών μεθόδων, που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση  τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, προς όφελος, πέραν της εταιρείας, της οικονομίας της χώρας και της περαιτέρω ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών διασφαλίζοντας, παράλληλα, την ανεκτίμητη κληρονομιά που έχουμε ως λαός, τον φυσικό πλούτο των θαλασσών μας και των βουνών μας.

Διαβάστε επίσης