Οι σημαντικότερες αθλητικές στιγμές του 2015 μέσα από φωτογραφίες

Από Ελλάδα και εξωτερικό

Ο αθλητισμός καταγράφεται στην ιστορία και μέσα από το φωτογραφικό υλικό.

Δείτε τις σημαντικότερες αθλητικές στιγμές της χρονιάς.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΑΜΠΑΛΑ

Ο Παναθηναϊκός κληρώνεται με την άσημη Γκαμπάλα από το Αζερμπαϊτζάν και ο δρόμος για τους ομίλους φαντάζει εύκολος. Όμως το “πονηρό” 0-0 του πρώτου αγώνα στο Μπακού μετατρέπεται σε “Βατερλό” στη ρεβάνς: Ισοπαλία με 2-2 και ιστορικός αποκλεισμός για το τριφύλλι!

f4_0.jpg

#42 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, αλλάζει προπονητή (Περέιρα αντί Μίτσελ) αλλά τελικά φτάνει σε ένα ακόμα τίτλο. Στη φιέστα στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, ο Αμπντινάλ σηκώνει τον τελευταίο τίτλο της καριέρας του και ο Μέγιερι λέει “αντίο” στο λιμάνι.

f3_3.jpg

ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ

Η Εθνική Ελλάδας αποχαιρετά και μαθηματικά το Euro 2016 καταφέρνοντας να αποκλειστεί από τον πιο βατό όμιλο της ιστορίας της. Αποκορύφωμα μέσα στο 2015, η νέα ήττα από τα συμπαθέστατα Νησιά Φερόε, αυτή τη φορά στο μακρινό Τόρσχαβν με 2-1.

f3_2.jpg

MES QUE UN CLUB

Οι εκπληκτικοί MSN (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ) οδηγούν την Μπαρτσελόνα για πέμπτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Οι “μπλαουγκράνα” νικούν στον τελικό τη Γιουβέντους με 3-1, αφού έχουν αποκλείσει στα νοκ-άουτ τις Μπάγερν, Παρί Σ.Ζ. και Μάντσεστερ Σίτι.

TO ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

Στις 21 Νοεμβρίου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Η αποστολή των “ερυθρολεύκων” όμως γίνεται στόχος με φωτοβολίδες κατά την είσοδό της στο χορτάρι, το παιχνίδι ματαιώνεται και “πράσινοι” οπαδοί διαλύουν τα πάντα στη συνέχεια.

f3_1.jpg

Ο ΚΛΟΠ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ

Ήταν κοινό μυστικό ότι η κατάληξη του Γιούργκεν Κλοπ μετά την Ντόρτμουντ θα ήταν κάποια στιγμή η Λίβερπουλ. Αυτή η “κάποια στιγμή” ήρθε στις 8 Οκτωβρίου και προκάλεσε φρενίτιδα στους φίλους των “κόκκινων” σε όλο τον κόσμο που βλέπουν στο πρόσωπο του Γερμανού τον “Μεσσία” τους.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

H FIFA έζησε μέσα στο 2015 το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει προκύψει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στα τέλη του έτους ήρθε και η απόφασή της να αποκλείσει από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τα επόμενα οκτώ χρόνια τους Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί.

f3_0.jpg

ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Άρσεναλ στο Λονδίνο για τους ομίλους του Champions League, έχοντας μόνο ήττες όποτε παίζει στην Αγγλία. Αυτή τη φορά όμως θα φτάσει σε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του, επικρατώντας με 3-2 μέσα στο “Emirates”.

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Η 16η Μαΐου 2015 θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην ιστορία της Λίβερπουλ. Ο Στίβεν Τζέραρντ αγωνίζεται για τελευταία φορά στο Άνφιλντ σε μία έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Την εικόνα “μουτζουρώνει” λίγο η Κρίσταλ Πάλας που επικρατεί με 3-1.

f2_2.jpg

ΤΑ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ ΒΑΡΝΤΙ

Μέχρι τα 25 του χρόνια είχε αγωνιστεί μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Στα 28 του έκανε ρεκόρ όλων των εποχών στην Premier League σκοράροντας σε 11 σερί αγώνες, έγινε διεθνής και οδήγησε τη Λέστερ στην κορυφή του πρωταθλήματος στον α’ γύρο. Καθόλου άσχημο το 2015 για τον Τζέιμι Βάρντι.

ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ WARRIORS

Όλοι πίστευαν πως θα “σκάσουν” στα μέσα της χρονιάς. Όχι μόνο δεν “έσκασαν”, αλλά κατέκτησαν και το πρωτάθλημα, με ένα στιλ μπάσκετ, που δεν είχαμε ξαναδεί. “Ομάδα που σουτάρει τρίποντα, δεν μπορεί να κατακτήσει τίτλο”, είχε πει ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Κι ενώ ο κόσμος περίμενε ότι θα έχουν αδειάσει από κίνητρα, ξεκίνησαν τη νέα σεζόν με ιστορικό ρεκόρ στο NBA (24-0).

Η ΡΑΨΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ

Ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι το Final-4 της Μαδρίτης, όπου για μία ακόμη φορά βρήκε μπροστά του την πανάκριβη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο… Δαυίδ επικράτησε και πάλι, με τον Βασίλη Σπανούλη να βάζει τα πιο τρελά σουτ της ζωής του και να στέλνει τους “ερυθρόλευκους” στον τελικό με τη Ρεάλ. Εκεί, οι γηπεδούχοι Ισπανοί έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου, νικώντας την ομάδα του Σφαιρόπουλου με 78-59.

f2_1.jpg

ΘΡΥΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην έφτασε στην κατάκτηση της Euroleague, αλλά λίγες μέρες αργότερα έδωσε μία υπέροχη παράσταση στους τελικούς της Basket League απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον οποίο και… σκούπισε με 3-0. Πήρε έτσι ξανά το πρωτάθλημα μετά από τρία χρόνια και για 11η φορά στην ιστορία του.

f1_4.jpg

ΤΟ 33ΑΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

Στο πιο δύσκολο match-up της χρονιάς, απέναντι στον LeBron James, και μάλιστα εκτός έδρας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε ρεκόρ καριέρας με 33 πόντους στην ήττα των Bucks στο Κλίβελαντ. Δεν… μάσησε, κοίταξε τον κορυφαίο παίκτη του NBA στα μάτια κι ανάγκασε τη Λίγκα να μιλάει γι’ αυτήν του την επίδοση (11/13 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 8/8 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, κανένα λάθος!) σε 40 λεπτά.

"ΧΡΥΣΟΙ" ΕΦΗΒΟΙ

Μετά από 7 χρόνια, η Εθνική ομάδα των εφήβων κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ και νικώντας την Τουρκία στον τελικό του Βόλου. Η γενιά των “97άρηδων” (Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάννης, Λούντζης, Μουράτος, Δίπλαρος) θεωρείται από πολλούς πιο ταλαντούχα κι από αυτή των “90άρηδων” (Παπανικολάου, Σλούκας, Μάντζαρης, Παππάς, Γιάνκοβιτς).

f_0.jpg

Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΑ

Παρά το γεγονός ότι είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα κι ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε μία πολύ καλή εμφάνιση, η Εθνική αποκλείστηκε για μία ακόμη φορά σε νοκ-άουτ αγώνα από την Ισπανία. Έτσι, αποχαιρέτησε το Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας στη φάση των “8”, καταλαμβάνοντας τελικά την 5η θέση, που της έδωσε το εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά του 2016.

f1_3.jpg

Ο ΓΚΑΣΟΛ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ

Και το Ευρωμπάσκετ κατέληξε στα χέρια των Ισπανών. Οι Ίβηρες, παρά τις πολλές απουσίες, είχαν έναν συγκλονιστικό Πάου Γκασόλ, που πήρε την ομάδα του από το χεράκι και την ανέβασε στην κορυφή της Ευρώπης, με εμφανίσεις βγαλμένες από άλλον πλανήτη. Τα στατιστικά του λένε όλη την αλήθεια: 25.6 πόντοι (56.3% στα δίποντα, 66.7% στα τρίποντα, 80.5% στις βολές), 8.8 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ και 2.3 τάπες ανά αγώνα.

f2_0.jpg

ΤΟ "ΑΝΤΙΟ" ΤΟΥ KOBE

Το Νοέμβριο, αυτό που όλοι περιμέναμε, έγινε πραγματικότητα. Με την επίσημη ανακοίνωσή του, μέσω του Players Tribune, ο Kobe Bryant γνωστοποίησε την απόφασή του να βγει στη σύνταξη μετά από 20 σεζόν στο NBA. Ακολούθησε αποθέωση για τον “Black Mamba”, 3ο σκόρερ όλων των εποχών και πεντάκις πρωταθλητή, σε όποιο γήπεδο πάτησε το πόδι του από τότε.

f1_2.jpg

ΜΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της, η Εθνική πόλο ανδρών ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στο Καζάν της Ρωσίας, τα παλικάρια του Θοδωρή Βλάχου νίκησαν με 11-9 στα πέναλτι την Ιταλία και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο, 10 χρόνια μετά το θρίαμβο του Μόντρεαλ.

f6.jpg

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΕΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ

Μόλις ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Len Trophy, τα κορίτσια του Ολυμπιακού ανέβηκαν ένα σκαλί ψηλότερα, αφού στέφθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης, επικρατώντας της επί τρία χρόνια αήττητης Σαμπαντέλ με 10-9 στον τελικό του Παπαστράτειου. Μάλιστα, λίγους μήνες μετά, σε “ερυθρόλευκα” χέρια κατέληξε και το Σούπερ Καπ Ευρώπης, μετά τη νίκη επί της Πάντοβα.

f5.jpg

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΑΙΔΙ ΤΩΝ ΚΡΙΚΩΝ

Αυτά που έχει κάνει φέτος, δεν μπορεί να τα αντιληφθεί ανθρώπινος νους για Έλληνα αθλητή. Χρυσά μετάλλια στους κρίκους, στις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις της χρονιάς. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Μονπελιέ, Ευρωπαϊκοί Αγώνες στο Μπακού και παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Γλασκώβη. Τρεις πόλεις, όπου ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο καλύτερος Έλληνας αθλητής του 2015, έβαλε για πάντα τη σφραγίδα του.

f4.jpg

"ΙΠΤΑΜΕΝΗ" ΝΙΚΟΛ

Το Πεκίνο θα το θυμάται για πάντα η Νικόλ Κυριακοπούλου, αφού στην κινεζική πρωτεύουσα, η Ελληνίδα άλτρια έφτασε μέχρι την τρίτη θέση του κόσμου στο επί κοντώ. Μάλιστα, λίγες μέρες νωρίτερα κατέρριψε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ, με άλμα στα 4,83 μέτρα και δικαίως φέτος πήρε το βραβείο της κορυφαίας Ελληνίδας αθλήτριας.

f3.jpg

"ΝΟΛΕ" Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ

Μία χρονιά-όνειρο ήταν το 2015 για τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος έκανε πράματα και θάματα. Ο Σέρβος τενίστας κατέκτησε 11 τίτλους, εκ των οποίων οι τρεις ήταν Γκραν Σλαμ (Australian Open, Wimbledon και US Open), ενώ είχε το τρομακτικό ρεκόρ 82 νικών και 6 ηττών. Όσο για τις φετινές αποδοχές του, πώς σας φαίνονται 21 εκατομμύρια δολάρια;

f2.jpg

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΣΕΡΕΝΑ

Βρέθηκε μία ανάσα από το “Serena Slam”, να κατακτήσει δηλαδή και τους τέσσερις τίτλους Γκραν Σλαμ σε ένα ημερολογιακό έτος. Μετά το Australian Open, το Roland Garros και το Wimbledon, είχε φτάσει πλέον η ώρα του US Open. Μέσα στο σπίτι της. Αλλά στον ημιτελικό, βρέθηκε μία… θρασύτατη Ιταλίδα, η Ρομπέρτα Βίντσι, η οποία πέταξε εκτός τελικού τη Σερένα Γουίλιαμς, αφήνοντάς της την πιο πικρή ανάμνηση της καριέρας της.

f1_1.jpg

Η ΚΟΝΤΡΑ ΡΟΣΙ - ΜΑΡΚΕΘ

Ο Βαλεντίνο Ρόσι γλυκοκοίταζε μετά από χρόνια ένα ακόμα πρωτάθλημα στο MotoGP, με τον Χόρχε Λορένθο να είναι ο βασικός του αντίπαλος. Δύο αγώνες πριν το τέλος, ο Ιταλός είχε το πάνω χέρι, αλλά όλα άλλαξαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σε μία μονομαχία με τον Μαρκ Μάρκεθ, ο οποίος δεν άφηνε σε ησυχία τον “γιατρό”, χρησιμοποίησε το γόνατο για να τον πετάξει εκτός πίστας. Τα αίματα άναψαν, ο Ρόσι ξεκίνησε από την τελευταία θέση τον αγώνα στη Βαλένθια, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει τον Λορένθο κι έχασε τον τίτλο.

f1_0.jpg

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Το ραντεβού είχε δοθεί πολύ καιρό πριν και οι απανταχού φαν της πυγμαχίας κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα. Χαρακτηρίστηκε δικαίως η “μάχη του αιώνα” και μεγάλος νικητής σε αυτή αναδείχθηκε ο Floyd Mayweather, που επικράτησε του Manny Pacquiao με ομόφωνη απόφαση των κριτών.

f1.jpg

ΤΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΤΗΣ ROUSEY

Η Ronda Rousey ήταν κάτι παραπάνω από φαβορί στο UFC 193, όπου θα αντιμετώπιζε τη Holly Holm, στο κατάμεστο με 56.214 θεατές Etihad Stadium της Μελβούρνης. Ωστόσο, η Holm είχε αντίθετη άποψη και ανάγκασε την πολυδιαφημισμένη Rousey να ηττηθεί μόλις για πρώτη φορά στην καριέρα της στις MMA, προκαλώντας αίσθηση παγκοσμίως.

f.jpg

Πηγή: sport24.gr

Διαβάστε επίσης