Τι αλλάζει στα πρόστιμα του ΦΠΑ με την ΠΝΠ

διαβάστε αναλυτικά

Νέες τροποποιήσεις στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (νόμο 4174/2013) και στο άρθρο που ορίζει τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβάσεων που σχετίζονται με τον ΦΠΑ έκανε το υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη φορά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με την ΠΝΠ, επέρχονται τροποποιήσεις στο άρθρο 58Α το οποίο προστέθηκε μέσα στο 2015 με τον νόμο 4337/2015. Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει τα εξής:

1. Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

2. Σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται, η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, υποβολή δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή τη μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από την μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

3. Σε περίπτωση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.

4. Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.

Με την προσθήκη που έγινε με την ΠΝΠ προστέθηκε νέα παράγραφος η οποία ορίζει τα εξής: «Στις περιπτώσεις που επιβάλλονται τα πρόστιμα για παραβάσεις των παρ. 1, 3 ή 4 για τις οποίες συντρέχει και περίπτωση παράβασης της παρ. 2 περί υποβολής ανακριβούς ή μη υποβολής δήλωσης, τα πρόστιμα αυτά αφαιρούνται από το πρόστιμο της παρ. 2».

Η διάταξη ευνοοεί τους παραβάτες, καθώς ουσιαστικά, σε περιπτώσεις διπλών παραβάσεων δεν θα προστίθενται τα διαφορετικά πρόστιμα που προβλέπονται στις παραγράφους 1-4. 

Διαβάστε επίσης