Μάθετε πέντε αποτελεσματικά κόλπα για το ροχαλητό

Δώστε τέλος στο «μαρτύριο»

Σχεδόν το 1/3 των αντρών υποφέρουν από χρόνιο ροχαλητό που επηρεάζει μάλιστα τη σχέση τους. Αν λοιπόν ροχαλίζετε σαν άλλος ένας Ντόναλντ Ντακ και δεν αφήνετε την καλή σας να κλείσει μάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας, μην το παίρνετε αψήφιστα.

Αναλάβετε δράση και μάθετε τι μπορεί να δώσει τέλος σε αυτό το μεταμεσονύχτιο «μαρτύριο».

Αλλαγή στάσης ύπνου

Ο ύπνος ανάσκελα ενθαρρύνει το ροχαλητό ενώ αντιθέτως ο ύπνος στο πλάι μπορεί να το σταματήσει. Κάποιοι μάλιστα γιατροί προτείνουν ακόμα και το ράψιμο μιας μπάλας του γκολφ ή του τένις στο πίσω μέρος της πυτζάμας. Αυτό προκαλεί δυσφορία στο στριφογύρισμα και «υπενθυμίζει» στο άτομο που ροχαλίζει να κοιμάται στο πλάι. Τελικά, καταλήγει να γίνεται συνήθεια και μετά από λίγο καιρό δεν χρειάζεται υπενθύμιση.

Ισορροπημένη διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή και κατ’ επέκταση η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να σταματήσουν να ροχαλίζουν.

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι αρχίσατε να ροχαλίζετε από τότε που πήρατε μερικά κιλάκια, τότε σίγουρα η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει. Φροντίστε να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και αποφύγετε το βαρύ φαγητό τις βραδινές ώρες.

Όχι στο αλκοόλ

Το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά μειώνουν τον τόνο ανάπαυσης των μυών στο πίσω μέρος του λαιμού, καθιστώντας το ροχαλητό πιο πιθανό. Επίσης η κατανάλωση του αλκοόλ τέσσερις έως πέντε ώρες πριν τον ύπνο κάνει το ροχαλητό χειρότερα. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν ροχαλίζουν υπό κανονικές συνθήκες, έχει παρατηρηθεί ότι ροχαλίζουν μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Ανοίξτε τις ρινικές διόδους

Αν το ροχαλητό σας είναι ρινικό, τότε ίσως σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα ρουθούνια σας ανοιχτά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με ειδικά αυτοκόλλητα επιθέματα που θα βρείτε στα φαρμακεία. Αυτό θα επιτρέψει στον αέρα να διέρχεται ανενόχλητος. Δοκιμάστε επίσης να κάνετε ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο. Η εισπνοή των υδρατμών θα ανοίξει τις ρινικές διόδους.

Αλλάξτε το μαξιλάρι σας

Τα αλλεργιογόνα στο μαξιλάρι σας, μπορεί να συμβάλλουν ή να επιδεινώνουν το ροχαλητό. Πότε ήταν η τελευταία φορά που αντικαταστήσατε τα μαξιλάρια σας;

Τα ακάρεα της σκόνης συσσωρεύονται στα μαξιλάρια και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ροχαλητό. Αν μάλιστα επιτρέπετε στα κατοικίδια ζώα σας να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, είναι άλλος ένας παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση.

Φροντίστε να αλλάζετε συχνά τις μαξιλαροθήκες σας, 1 -2 φορές της εβδομάδα και αντικαταστήστε τα μαξιλάρια σας κάθε έξι μήνες ώστε να κρατάτε τα επίπεδα στα ακάρεα της σκόνης στο ελάχιστο. Και κρατήστε τα κατοικίδια ζώα έξω από το υπνοδωμάτιο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ