Χρόνια νεφρική νόσος: Το ρόφημα που παρατείνει τη ζωή – Πόσα φλιτζάνια την ημέρα προστατεύουν

11/02/2025 | 12:41

Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΝ) έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το προσδόκιμο της ζωής τους, καταναλώνοντας συχνότερα τσάι, όπως διαβεβαιώνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Renal Failure.

Ο Jin Li, Ph.D., από το Guangzhou University of Chinese Medicine στην Κίνα, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης τσαγιού σε 17.575 ασθενείς με ΧΝΝ από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφικής Εξέτασης για το 1999 έως το 2018. Από την αξιολόγηση των δεδομένων, βρήκαν ότι 5.835 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων 1.823 θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το τσάι που προστατεύει τη ζωή

Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση έως και τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού ημερησίως συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια μεταξύ των ασθενών με ΧΝΝ σταδίου 1 έως 2. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι όσοι από τους ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 1 και 2, κατανάλωναν 3 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα, μετρίασαν αποτελεσματικά όλους τους πιθανούς παράγοντες θνησιμότητας. Επίσης, η πρόσληψη ενός φλιτζανιού ημερησίως υψηλότερης ποσότητας οξειδωμένου τσαγιού συσχετίστηκε με 10 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες.

Μπορούν τα πλαστικά μπουκάλια να ανεβάσουν την πίεση; Έρευνα αναδεικνύει την απειλή των μικροπλαστικών

Η αντικατάσταση ενός φλιτζανιού πράσινου τσαγιού με ένα φλιτζάνι οξειδωμένου τσαγιού συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για θνησιμότητα από όλα τα αίτια και καρδιαγγειακή νόσο σε άτομα με ΧΝΝ σταδίου 1 και 2, σύμφωνα με την έρευνα.

«Προτείνουμε στους ασθενείς να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη τσαγιού σε όχι περισσότερο από τέσσερα φλιτζάνια και να επιλέγουν τις κατάλληλες ποικιλίες και γεύσεις, όπως το οξειδωμένο τσάι και το τσάι χωρίς ζάχαρη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

ygeiamou

 

Πάτρα: Άγριο επεισόδιο σε νυχτερινό μαγαζί – Τον έριξε αναίσθητο από γροθιά και όπλισε πιστόλι σε βάρος του

Με υπερηφάνεια η μεγάλη παρέλαση για το έπος της 28ης Οκτωβρίου στην Πάτρα-ΔΕΙΤΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο οπαδικής βίας ανάμεσα σε ανήλικους-Ο ένας τραυματίστηκε από μαχαίρι-Συνελήφθη ο δράστης

28η Οκτωβρίου 1940: Οταν οι ιταλικοί “Πελαργοί” αιματοκύλησαν την Πάτρα – Λίγες ώρες μετά την κήρυξη του πολέμου!

Στη Βόρεια Ήπειρο ο Κώστας Καραμανλής

Θλίψη στην Πάτρα: “Εφυγε” στα 52 του ο γνωστός δικηγόρος Σπύρος Σορβατζιώτης – Το Σάββατο η κηδεία του

Πάτρα: ΙΧ συγκρούστηκε με δίκυκλο γνωστού εμπόρου! Στο έδαφος ο άνδρας (ΦΩΤΟ)

Κύπελλο: Ο Ολυμπιακός διέλυσε τον Βόλο με πρώτο κανόνι… τον Γιάρεμτσουκ!