Θεαματικά μεγέθη για τις επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συνέδριο Greece Talks που διοργανώνει το travel.gr και το Πρώτο Θέμα.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το 2024 ήταν άλλη μία χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό Τουρισμό. Έχουμε λάβει τα σχετικά επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Φέτος υποδεθήκαμε 5,1 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό και τα έσοδα για τη χώρα μας ανέρχονται περίπου σε 20 δισ. ευρώ -και περιμένω ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί. Εξάλλου, προβλέπεται ότι ο ρυθμός του εισερχόμενου τουρισμού θα εξακολουθήσει στο ίδιο ή και ακόμη καλύτερο επίπεδο, τουλάχιστον έως το 2030».
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η πρόκληση για τον ελληνικό Τουρισμό, εστιάζεται στη διαρκή προσπάθεια παροχής καλύτερων, πιο ποιοτικών και ολοκληρωμένων εμπειριών στους ξένους επισκέπτες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Andrew Tuck, Editor-in-Chief του Monocle Magazine
«Γι’ αυτό συζητάμε για το πώς θα αξιοποιήσουμε την επέκταση της τουριστικής σεζόν, πώς θα βελτιώσουμε τις συνθήκες και τις υποδομές στις περιόδους αιχμής και τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς».
«Το τελευταίο που θα ήθελα, είναι να δω αρνητικές κριτικές από ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να περιμένουν σε ουρές, πχ στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη, προφανώς επειδή εμείς κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας «δείτε όμως τι έχουμε καταφέρει στην Ακρόπολη, το υπ’ αριθμόν 1 αξιοθέατο στην Ελλάδα: Με την κατάλληλη διαχείριση, μπορούμε να εξυπηρετήσουμε 20.000 επισκέπτες ανά ημέρα, προσφέροντας τη δυνατότητα σε καθέναν από τους ανθρώπους που υποδεχόμαστε σε αυτό το εκπληκτικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να έχει μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Το μοντέλο της Ακρόπολης, ακριβώς επειδή είναι τόσο επιτυχημένο, μας δείχνει το δρόμο για όλα τα αξιοθέατα της χώρας μας και όλους τους προορισμούς υψηλού ενδιαφέροντος».
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «το στοίχημα για την Ελλάδα, δεν έγκειται μόνο στο πώς θα αυξήσουμε τη ροή των επισκεπτών από το εξωτερικό και πώς θα αποκομίσουμε ακόμη υψηλότερα έσοδα. Η ποιότητα είναι αυτή που θα διασφαλίσει το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού, όπως και η βιωσιμότητα, μαζί με τον σεβασμό, όχι μόνο στους τουρίστες, αλλά και στις τοπικές κοινότητες».
«Δεν πιστεύω πως στην Ελλάδα έχουμε προβλήματα αντιδράσεων από τους ντόπιους κατοίκους εναντίον των τουριστών. Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να προλάβει τέτοια φαινόμενα υπερτουρισμού, συνωστισμού κ.λπ.», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας ότι «επιβάλλουμε φόρο στην κρουαζιέρα, προκειμένου να αποτρέψουμε την έκπτωση στην ποιότητα υπηρεσιών σε πολυσύχναστα λιμάνια, ιδιαίτερα κατά τη θερινή high season. Αντίστοιχα, στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα για τον εξορθολογισμό και την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων».
Βελτιώνουμε τις υποδομές μας
«Ένα μεγάλο ζήτημα είναι η κίνηση στους δρόμους. Μία σημαντική απόφαση ήταν η ιδιωτικοποίηση 14 αεροδρομίων. Οι μικρότεροι λιμένες χρειάζονται επενδύσεις, για παράδειγμα η Σαντορίνη. Έχουμε ένα πολύ σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Εμείς θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε κάποια έργα πολύ σύντομα», τόνισε ο πρωθυπουργός.