Κεραμέως: «Ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων»

29/11/2024 | 09:23

Στον κατώτατο μισθό, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» επισημαίνοντας ότι «ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία».

«Λοιπόν, η απάντησή μας είναι η εξής: Βεβαίως, ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά από 950 και πάνω από ένα ελάχιστο κατώφλι, δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 950 και το κατώφλι μπορεί είναι και μεγαλύτερο ανάλογα με το τι βγάζει ο λεγόμενος μαθηματικός τύπος. Άρα λέμε ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά ένα δίχτυ ασφαλείας. Γιατί; Γιατί κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο δεν συζητά η αντιπολίτευση, είναι η προβλεψιμότητα, η προβλεψιμότητα για τον εργαζόμενο, ο οποίος θα κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, η προβλεψιμότητα για την επιχείρηση που θέλει να κάνει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό», είπε αρχικά.

«Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω και ρωτάω ευθέως την αντιπολίτευση τι τους πειράζει να υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας; Να μπορούμε να πούμε ότι κανείς εργαζόμενος στη χώρα δεν θα πέσει κάτω από τα 950 ευρώ[…] Οι κοινωνικοί εταίροι μπορεί να έρθουν να πουν εμένα δεν μου αρέσει το 950, θέλω 1.000, 1.100, θέλω 1.200. Είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά εμείς έχουμε ένα χρέος, εξασφαλίζουμε το πάτωμα της διαπραγμάτευσης, το κατώφλι, ούτως ώστε κανείς εργαζόμενος που μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή να μην έχει λιγότερα από αυτό […] Ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο η κ. Κεραμέως ανέφερε «η Γαλλία έχει αυτόν τον μαθηματικό τύπο για αυτό το δίχτυ 70 χρόνια, 70 χρόνια έχει αυτός ο τύπος που ακολουθούμε, ο γαλλικός τύπος με μια πολύ μικρή παραλλαγή η οποία είναι προς όφελος του εργαζόμενου αλλά έχει αυτό το μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη την ακρίβεια. Δηλαδή όσο ανεβαίνουν οι τιμές να ανεβαίνει αυτό το κατώφλι και όσο αυξάνει η παραγωγικότητα της οικονομίας αντιστοίχως να ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός».

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του – Τι “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Σοκ στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή την ώρα του ρεπορτάζ ο κάμεραμαν του ΑΝΤ1 Γιώργος Παυλάκης

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον περιφερειακό σύμβουλο Άρη Τηλιγάδη, που “έφυγε” μετά από μάχη με ασθένεια

Αχαΐα: «Έφυγε» αιφνίδια στα 51 του χρόνια ο γιατρός Αιμίλιος Τζούδας

Πάτρα: “Φως” στα αίτια θανάτου του 21χρονου στην Εγλυκάδα, που κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Σήμερα η νεκροψία