Αυτό είναι το θαλάσσιο σκουλήκι, που ανακαλύφθηκε στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών στον Ειρηνικό

28/11/2024 | 10:29

Αυτό το εντυπωσιακό θαλάσσιο σκουλήκι που μοιάζει με σετ ψεύτικες λαμπερές βλεφαρίδες. Ανακαλύφθηκε από ερευνητές στη συμβολή τριών τεκτονικών πλακών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ανακάλυψη έγινε από το Schmidt Ocean Institute, που χρησιμοποιεί ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ρομπότ (ROV) για την εξερεύνηση του βυθού.

Το πλάσμα ανήκει στην κατηγορία των πολύχαιτων, μιας τάξης θαλάσσιων σκουληκιών γνωστών και ως «βραχύχαιτα σκουλήκια».

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό Instagram του Ινστιτούτου, το σκουλήκι φαίνεται να κινείται στον βυθό, με τις ιριδίζουσες βούρτσες του να λάμπουν κάτω από το φως.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι το όνομα «πολύχαιτο» σημαίνει «πολλές βούρτσες». Κάθε τμήμα του σώματος του σκουληκιού διαθέτει σαρκώδεις προεξοχές, καλυμμένες με βούρτσες που ονομάζονται «χαίτες».

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα σκουλήκια είναι βιοφωταυγή, το συγκεκριμένο διαθέτει πρωτεϊνικές δομές στις βούρτσες που το κάνουν ιριδίζον, αναφέρει η Daily Mail.

Η εμφάνιση του σκουληκιού τράβηξε την προσοχή χιλιάδων χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα. Κάποιοι το περιέγραψαν ως «βούρτσα τουαλέτας», ενώ άλλοι το παρομοίασαν με «χριστουγεννιάτικο δέντρο του βυθού». Ένας χρήστης αστειεύτηκε: «Είναι σαν δύο βλεφαρίδες ενωμένες».

Το σκουλήκι εντοπίστηκε κατά την εξερεύνηση του Chile Margin, μιας βαθιάς υποθαλάσσιας περιοχής όπου η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Χιλής βυθίζεται απότομα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η περιοχή βρίσκεται σε βάθος 808 έως 1.000 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί ως κρίσιμο πεδίο έρευνας για τους επιστήμονες, λόγω της υποβύθισης της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού κάτω από τη νοτιοαμερικανική πλάκα.

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο σε μπλόκο στην Ακτή Δυμαίων

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του