Αλγόριθμος αντί εργαζομένων

Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα, Γενικού Γραμματέα Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ


Κατατέθηκε στην Βουλή  το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει το νέο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού. Ένας μηχανισμός που στην ουσία είναι ένας αλγόριθμος, που λαμβάνει υπόψη του παραμέτρους, όπως η παραγωγικότητα και ο πληθωρισμός.

Μπορεί να μην μειώνεται με τον μηχανισμό ο μισθός όπως διαφημίζεται, αλλά σε περίπτωση σημαντικής αύξησης της ανεργίας ή αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, ο μισθός θα «παγώνει». Μην ξεχνάμε ότι μέχρι και την χρεοκοπία του 2010, οι μισθοί δεν μειώνονταν, αλλά αυτό έγινε εφικτό με σειρά νόμων τότε.

Διαφημίζεται ανάμεσα σε άλλα, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων (ανάμεσα τους και η ΑΔΕΔΥ), με την συμμετοχή τους στην επιτροπή διαβούλευσης.

Η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι που αναγκάζει την κυβέρνηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου και την θέσπιση του μηχανισμού.

Η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει πως κάθε κράτος μέλος με ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις κάτω του 80 % θα πρέπει να θεσπίσει μέτρα με σκοπό την ενίσχυση των εν λόγω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στόχος της οδηγίας είναι η ενίσχυση των αποδοχών των εργαζομένων και η διασφάλιση επαρκών μισθών.

Στον μηχανισμό που προτείνεται από την κυβέρνηση στην βουλή, οι εργαζόμενοι θα είναι πάλι θεατές. Η συμμετοχή τους στην διαβούλευση είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτικού.

Η παράμετρος της ενίσχυσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων παραπέμπεται στο μέλλον αφού προβλέπεται η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης εντός διαστήματος ενός έως πέντε έτη από την ψήφιση του νόμου, για να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στην απόφαση δε για τον κατώτατο μισθό δεν θα υπάρχει καν διαπραγμάτευση, αφού ένας αλγόριθμος θα αποφασίζει και όχι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες μεταξύ τους.

Με τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη σε πλήρη εφαρμογή, που έχουν καταργήσει ακόμα και το όπλο της απεργίας, τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται για ακόμα μια φορά με την πλάτη στον τοίχο.

Τώρα που υποτίθεται η οικονομία αναπτύσσεται και εταιρείες ανακοινώνουν κέρδη ρεκόρ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει την παραμικρή ουσιαστική αύξηση στις αποδοχές τους. Αντίθετα η ακρίβεια έχει ροκανίσει το εισόδημα τους  με το 90% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , να δυσκολεύεται στην καθημερινότητα του.

Επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (με ταυτόχρονη κατάργηση των αντεργατικών νόμων 4808/2021 και 5053/2023), η μόνο λύση για ουσιαστικές αυξήσεις.