Αρχίζει να νιαουρίζει η γάτα σας ξαφνικά και δυνατά; Δείτε τι μπορεί να της συμβαίνει

Οι γάτες νιαουρίζουν, όπως γνωρίζουμε, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Το νιαούρισμα είναι ένας από τους τρόπους επικοινωνίας τους τόσο με τις άλλες γάτες όσο και με εμάς τους ανθρώπους.

Κάποιες είναι πιο ομιλητικές και κάποιες πιο ήσυχες. Ακούμε τη φωνούλα τους και τα νιουρίσματά τους σπάνια. Ορισμένες φυλές επίσης είναι πιο θορυβώδεις, όπως οι γάτες της Βεγγάλης ή οι γάτες Σιάμ.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Το πρόβλημα προκύπτει όταν η γάτα σας αρχίζει να νιαουρίζει ξαφνικά, έντονα και επίμονα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να τη μαλώσετε καθώς αυτό μπορεί να είναι ένδειξη προβλήματος που ενδέχεται να απαιτεί άμεση κτηνιατρική εξέταση.

Ποιοι λοιπόν μπορεί να είναι οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο; Δείτε 7 από τους πιο σημαντικούς.

1. Η γάτα σας είναι έγκυος

Αν έχετε μια μη στειρωμένη γατούλα- κάτι που είναι λάθος- και πηγαινοέρχεται μέσα- έξω από το σπίτι, και ξαφνικά αρχίζει να κάνει διάφορες φωνές και νιαουρίσματα, οι πιθανότητες να είναι σε εγκυμοσύνη είναι πολλές.

Τα νιαουρίσματα σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατά και όχι πολύ ευχάριστα. Πολλοί κηδεμόνες μπερδεύουν τις φωνές αυτές και θεωρούν ότι είναι δυσφορία ή πόνος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση.

Αν η γάτα σας είναι έγκυος, συνήθως θα τη δείτε επίσης να είναι κάπως ζαλισμένη και αρκετά στοργική και θα τρίβεται πολύ πάνω σας. Αν πάτε να τη χαϊδέψετε στην πλάτη της, μπορεί να την κυρτώσει και στη συνέχεια να τεντώσει τα οπίσθιά της στον αέρα σε μια θέση που ονομάζεται λόρδωση. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς τα αρσενικά ότι τα προσκαλεί να ζευγαρώσουν. Τους δίνει δηλαδή το πράσινο φως. Όταν δείτε αυτές τις κινήσεις, θα καταλάβετε και τι είναι το ξαφνικό έντονο νιαούρισμά της.

2. Νιώθει πλήξη ή μοναξιά

Αν μένει πολλές ώρες μόνη της τη μέρα μέσα στο σπίτι, είναι λογικό να αρχίσει να βαριέται και να νιώθει μοναξιά. Το συνεχές λοιπόν νιαούρισμα μπορεί να είναι μια συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής την ώρα που φεύγετε ή την ώρα που επιστρέφετε.

Μερικές γάτες έχουν ακόμη και άγχος αποχωρισμού, όπως γίνεται στους σκύλους. Μπορείτε να προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε την πλήξη και τη μοναξιά που νιώθει παίζοντας μαζί της και δίνοντάς της πολλή προσοχή και στοργή όταν είστε σπίτι.

Επίσης, σκεφτείτε να της παρέχετε τα κατάλληλα παιχνίδια για να ασχολείται όταν μένει μόνη της. Ή να της πάρετε μια άλλη γάτα για παρέα.

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να ενισχύσετε με θετικό τρόπο την καλή συμπεριφορά χαϊδεύοντάς τη όταν είναι ήρεμη και αγνοώντας τη όταν αρχίζει ξαφνικά να νιαουρίζει. Αυτό, να ξέρετε, δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί εν μία νυκτί, αλλά με το χρόνο και την ανάλογη υπομονή από μέρους σας, θα δείτε ότι θα είναι καλύτερα νιώθοντας ότι δεν εγκαταλείπεται και ότι βρίσκεται σε ασφαλές μέρος.

3. Πεινάει

Αυτός είναι ένας πολύ συνηθισμένος λόγος που η γάτα σας μπορεί να αρχίσει ξαφνικά να νιαουρίζει υπερβολικά. Πολλές γάτες εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά όταν μεγαλώσουν. Οπότε να το έχετε και αυτό στο μυαλό σας ώστε να μη σας κάνει εντύπωση όταν συμβαίνει.

Βεβαιωθείτε ότι της δίνετε αρκετή τροφή και ότι την ταΐζετε όταν πρέπει. Ότι δεν έχετε αλλάξει την καθημερινή της ρουτίνα που σημαίνει ότι δεν ξέρει πότε να περιμένει το φαγητό της.

Αν επίσης έχετε περισσότερες από μία γάτες, βεβαιωθείτε ότι δεν εκφοβίζεται από τις άλλες όταν πηγαίνει να φάει ή δεν τρώει την κατάλληλη ποσότητα. Ακόμα και αν αυτό δεν συνέβαινε πριν, με το χρόνο μπορεί να συμβεί.

Σημειώστε ότι η γάτα σας μπορεί να νιαουρίζει πολύ δυνατά χωρίς να πρέπει να φάει. Να έχει δηλαδή ήδη φάει. Μερικά πράγματα, όπως ορμονικές ανισορροπίες ή ορισμένα φάρμακα, μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή της και να αρχίσει να ικετεύει για φαγητό, χωρίς να το χρειάζεται απαραίτητα.

4. Νιώθει στρες

Υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες σε ένα σπίτι που μπορούν να προκαλέσουν στρες στις γάτες μας. Αν λοιπόν για κάποιο λόγο αρχίσει να φωνάζει δυνατά ξαφνικά, ο λόγος είναι για να επικοινωνήσει τα συναισθήματά της.

Οι πιο συνηθισμένοι στρεσογόνοι παράγοντες είναι για παράδειγμα μια μετακόμιση, ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια (κατοικίδιο ή άνθρωπος), η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, η σύγκρουση με μια άλλη γάτα, πιθανές οικοδομικές εργασίες ή άλλοι δυνατοί συνεχείς θόρυβοι.

Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες και έξυπνες και επηρεάζονται ακόμα και όταν αλλάζουν μικρά πράγματα. Προσπαθήστε να εντοπίσετε την πηγή του στρες και, στη συνέχεια, λάβετε μέτρα για να κάνετε κάτι ώστε να νιώσει πιο ήρεμη και χαλαρή, αν είναι δυνατόν. (Αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει).

5. Πονάει

Οι γάτες συνήθως κρύβουν τον πόνο τους, κάτι που τους έχει μείνει από τον καιρό που ζούσαν στη άγρια φύση. Δεν ήθελαν δηλαδή να εκφράσουν αδυναμία γιατί θα το καταλάβαιναν μεγαλύτερα ζώα και θα πλησίαζαν.

Ωστόσο, σε ένα οικιακό περιβάλλον, όπου έχετε δεθεί με τη γάτα σας, μερικές φορές της αρέσει ξαφνικά να νιαουρίζει δυνατά για να σας ενημερώσει ότι είναι πληγωμένη ή υποφέρει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα δείτε ότι παράλληλα θα χασμουριέται συνέχεια και θα είναι πολύ αγχωμένη.

Εάν έχετε οποιοδήποτε λόγο να πιστεύετε ότι η γάτα σας πονάει, ζητήστε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια.

6. Είναι άρρωστη

Πολλές γάτες όταν είναι άρρωστες, μπορεί να βγάλουν ένα ξαφνικό έντονο νιαούρισμα.

Πιθανές ασθένειες που μπορεί να την οδηγήσουν σε αυτή τη συμπεριφορά είναι μεταξύ άλλων ο υπερθυρεοειδισμός, οι νόσοι του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος ή η κυστίτιδα. Οι γάτες μπορεί να αγχωθούν πολύ όταν δεν μπορούν να ουρήσουν καλά και συχνά μπορεί να φωνάξουν για να εκφράσουν τη δυσφορία τους.

Καταστάσεις επίσης όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή ο διαβήτης μπορεί να της προκαλέσουν υπερβολική δίψα, οπότε μπορεί να την ακούσετε ξαφνικά να νιαουρίζει πολύ δυνατά για να σας ενημερώσει για περισσότερο νερό.

Άλλα ζητήματα, όπως μια γαστρεντερική διαταραχή ή εντερικά παράσιτα που επηρεάζουν την όρεξή της, μπορεί επίσης να την κάνουν να νιαουρίσει ξαφνικά και έντονα.

Γιατί η γάτα σας νιαουρίζει συνέχεια -Δώστε προσοχή στον τόνο & το ύφος

Οι γάτες έχουν τη φήμη ότι είναι ανεξάρτητες, μοναχικές και απόμακρες αλλά η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή.

7. Έχει άνοια των αιλουροειδών

Πολλές ηλικιωμένες γάτες παθαίνουν άνοια γάτας, η οποία ονομάζεται επίσης γνωστική δυσλειτουργία των αιλουροειδών.

Η άνοια των αιλουροειδών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες καταστάσεις που κάνουν τη γάτα σας να είναι μπερδεμένη ή φοβισμένη. Το αποτέλεσμα είναι να νιαουρίσει ξαφνικά. Θα δείτε επίσης ότι χασμουριέται υπερβολικά.

Η κατάσταση αυτή επίσης μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό και η γάτα να αρχίσει να νιαουρίζει και να κλαίει, συχνά χωρίς προφανή λόγο, ειδικά τη νύχτα. Ένα νυχτερινό φως μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό λοιπόν που έχουμε να πούμε σαν συμπέρασμα είναι να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά της γάτας σας όταν αρχίζει να νιαουρίζει περισσότερο και ξαφνικά, εκεί που εσείς θεωρείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα, για να δείτε αν υπάρχουν ενδείξεις για το τι μπορεί να την ενοχλεί. Και αν έχετε την παραμικρή ανησυχία για πιθανόν πρόβλημα υγείας, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος να σας συμβουλέψει.

topetmou.gr