Στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών θα ενταχθεί η τροπολογία για τη διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων προκειμένου να εφαρμοστεί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2025 που θα καταβληθούν τέλος Δεκεμβρίου.
Στην τροπολογία θα προβλέπεται ότι όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προκειμένου να μην έχει κανείς μείωση και να επωφελούνται πλήρως της αύξησης. Ωστόσο, η αύξηση των συντάξεων που εκτιμάται στο 2,4% είναι μικρότερη από τον πληθωρισμό, αφού ο πληθωρισμός για το 2024 εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 3%. Ενώ, η αύξηση αυτή θα συμπαρασείρει προς τα πάνω και την φορολογική κλίμακα (ΦΜΥ). Άρα, οι συνταξιούχοι θα έχουν ουσιαστικά μείωση και όχι αύξηση εισοδήματος το 2025, ειδικά όταν ο πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης είναι πολύ μεγαλύτερος. Επίσης καμία ελάφρυνση δεν θα προκύψει για τις επικουρικές συντάξεις, στις οποίες επίσης επιβάλλεται η ΕΑΣ(πάνω από τα 300 ευρώ), δεδομένου ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό των αυξήσεων.
Επίσης και το επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 200 ευρώ που θα δοθεί τέλος Δεκεμβρίου, είναι «ψίχουλα» αν αναλογιστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων που διατηρεί ακόμη την προσωπική διαφορά είναι οι συνταξιούχοι που λάμβαναν το ΕΚΑΣ και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους, δημιουργήθηκε μεγάλη προσωπική διαφορά που έχει απορροφήσει τις δύο διαδοχικές αυξήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις απώλειες του εισοδήματος.
Όσον αφορά τον μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί σύμφωνα με το υπουργείο από το 2028 και θα εξαρτάται από τον πληθωρισμό και από την αύξηση ή μείωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα των εργαζόμενων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης και αντιμετωπίζουν «τιμές Ελβετίας» με «μισθούς Βουλγαρίας», αποτέλεσμα της έλλειψης των συλλογικών συμβάσεων στην χώρα μας.
Ουσιαστικές λοιπόν παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζόμενων και των συνταξιούχων είναι, να υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης των παραγωγικών δυνάμεων στην εργασία τους, επαναφέροντας τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα μας, ώστε να βελτιωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων με μόνιμο και σταθερό μηχανισμό αύξησης των μισθών, που οι ίδιοι θα έχουν συμμετάσχει στην διαμόρφωσή του. Ενώ, άμεσα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων στον δομικό της σχεδιασμό με περιορισμό της εφαρμογής της, καθώς επίσης να αποσυνδεθεί και η προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις των συντάξεων.