Ψυχική υγεία: Τι χρειάζονται πραγματικά οι γονείς;

Μην κρίνετε τόσο αυστηρά τον εαυτό σας

Ποιος γονιός δε νιώθει στο τέλος της ημέρας σχεδόν εξαντλημένος; Να φροντίσεις τα παιδιά, να καθαρίσεις το σπίτι, να μιλήσεις με τον/ την σύντροφο, να κοιτάξεις και λίγο τον εαυτό σου… Το αυξανόμενο άγχος, οι ανησυχίες για τα οικονομικά, η μοναξιά και οι πολιτισμικές πιέσεις είναι πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και όλοι οι γονείς έχουμε ανάγκη για μια ανάσα.

Από μόνη της η ίδια η ανατροφή των παιδιών είναι εν τω μεταξύ ένας κινούμενος στόχος. Είναι προσωπική και επίπονη. Αν και μπορεί να υπάρχουν απλές λύσεις σε κοινές γονικές δυσκολίες, οι εκάστοτε προσεγγίσεις δεν επιλύουν πάντα την υποκείμενη αγωνία του να νιώθεις ότι αποτυγχάνεις στην πιο σημαντική δουλειά που έχεις κάνει ποτέ: να μεγαλώσεις το παιδί σου.

Παράλληλα, σήμερα, βομβαρδιζόμαστε από μηνύματα και συμβουλές που μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά οργανωμένοι ή αρκετά υπομονετικοί με τα παιδιά μας. Το πιο σημαντικό, μας υπενθυμίζουν ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους. Σε αυτές τις δυσκολίες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε μόνοι. Η κρίση ψυχικής υγείας είναι συλλογική.

Αυτό που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ οι γονείς είναι…

Η εμπειρία του να είσαι γονιός, πρέπει να εξανθρωπίζεται. Κανένας δεν είναι εποικοδομητικό και ωφέλιμο να αισθάνεται την υποχρέωση να είναι τέλειος. Η ευαλωτότητα, αφαιρεί την «ντροπή» από τα γονικά λάθη. Αυτό που χρειάζονται οι γονείς είναι η άνευ όρων αποδοχή ότι κάνουν λάθη, αλλά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Με άλλα λόγια, η ενσυναίσθηση. Δεν υπάρχει τέλειος γονιός. Δεν υπάρχει καν ένα αξιόπιστο μέτρο για την αξιολόγηση της γονικής ικανότητας, επομένως οι προοπτικές μας είναι υποκειμενικές και βασίζονται στην πεποίθηση ότι όλοι κάνουν καλύτερη δουλειά από εμάς. Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι:

Μοιραστείτε τους φόβους σας

Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο οι γονείς να μην συζητάνε μεταξύ τους τις αγωνίες τους, πιστεύοντας πως έτσι προστατεύουν τον/την σύντροφό τους από το άγχος ή εξαιτίας του φόβου ότι θα θεωρηθούν παράλογοι. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να σας βοηθήσει περισσότερο, ενώ και η ίδια η σχέση κινδυνεύει να φθαρεί αν το ταίρι σας σάς βλέπει μονίμως σε κακή διάθεση χωρίς να γνωρίζει την αιτία.

Μιλήστε και με άλλους γονείς. Δημιουργώντας έναν κύκλο ανθρώπων με παιδιά δεν εξασφαλίζετε μόνο παρέα για το μικρό σας, αλλά και μία αξιόπιστη φωνή της λογικής για τις στιγμές που πανικοβάλλεστε ή νιώθετε θλίψη.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Όσο κι αν ο χρόνος πιέζει – ή μάλλον ακριβώς για αυτό – είναι πολύ σημαντικό να βρείτε λίγη ώρα για μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ηρεμία ό,τι προκύπτει κάθε φορά.

Ζήστε τη στιγμή

Μην προσπαθείτε να σκεφτείτε τις συνέπειες των επιλογών ή των συμπεριφορών σας σε βάθος είκοσι χρόνων. Πρώτα από όλα, όσες παραμέτρους και αν συνυπολογίσετε είναι βέβαιο πως δεν θα καταφέρετε να κάνετε σωστές προβλέψεις. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να αποφύγετε όπως είπαμε τα λάθη, ούτε πρόκειται η μία φορά που φωνάξατε στο παιδί θα καταστρέψει για πάντα την αυτοπεποίθησή του.

Μην κρίνετε τόσο αυστηρά τον εαυτό σας

Όλοι έχουμε στιγμές που αμφισβητούμε τις ικανότητές μας ως γονείς, όμως αν δεν προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτή τη φωνή να σωπάσει, κινούμαστε προς την κατάθλιψη. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε όλα όσα έχετε κάνει σωστά.

 

ΠΗΓΗ