Η Νορβηγία ζητεί την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

30/10/2024 | 11:56

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) να αποφανθεί για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού πληθυσμού, μετά την ισραηλινή απαγόρευση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ζητάμε από το ICJ να αποφανθεί σχετικά με την υποχρέωση του Ισραήλ να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, που παρέχεται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, και από κράτη», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Store.

Συγκεκριμένα, η Νορβηγία θα παρουσιάσει ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να ζητήσει τη συμβουλευτική γνώμη του ICJ σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ «ως κατοχικής δύναμης».

Στη δήλωσή της, η νορβηγική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αρκετές χώρες, καθώς και η UNRWA, υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία.

Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αρκετές χώρες, το ισραηλινό κοινοβούλιο υιοθέτησε τη Δευτέρα με συντριπτική πλειοψηφία ένα κείμενο που απαγορεύει τις «δραστηριότητες της UNRWA στο ισραηλινό έδαφος», συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ένα δεύτερο κείμενο απαγορεύει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συνεργάζονται με την UNRWA και τους υπαλλήλους της, κάτι που θα διαταράσσει σημαντικά τις δραστηριότητες της υπηρεσίας του ΟΗΕ που θεωρείται η «ραχοκοκαλιά» της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας.

ertnews.gr

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

Πάτρα: Πωλείται διαμέρισμα στα Ψηλαλώνια

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Θρήνος για τον Χρήστο Ελευθερίου που έφυγε νωρίς

Πάτρα: Ένοχοι για τον θάνατο της Δώρας μετά από γέννα η αναισθησιολόγος και ο νοσηλευτής – Kαταδίκη δύο ετών για ανθρωποκτονία

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Μυστήριο με την εξαφάνιση της Λόρας: Τι κατέθεσε η μητέρα της