Τι οδηγεί έναν άντρα στην πατρότητα - Δυσκολίες & ο ρόλος της συντροφικότητας

H πατρότητα για έναν εργένη που επιλεγεί να την ακολουθήσει είναι μια σημαντική μετάβαση με πολλές αλλαγές στη ζωή του.

Πώς μπορεί να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο για να είναι προς όφελος του ιδίου αλλά και της οικογένειας που θα δημιουργήσει; Αυτό εξετάζει σήμερα Κυριακή η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας Vita» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και καλεσμένο τον Κώστα Σόμμερ.

«Εγώ ήθελα να κάνω οικογένεια πάντα»

«Πρέπει να βρεις έναν άνθρωπο με τον οποίον μπορείς να συνεννοηθείς και στα εύκολα και στα δύσκολα. Είναι δύσκολο γιατί αλλάζουν ισορροπίες, πράγματα, προτεραιότητες από αν είμαστε οι δυο μας, ένα ζευγάρι, και διαφορετικό μια οικογένεια με παιδιά», λέει ο γνωστός ηθοποιός.

Όπως αναφέρει ο ίδιος:

«Αλλάζουν πολλά πράγματα. Όταν είσαι λίγο πιο μεγάλος θεωρώ ότι έχεις την ικανότητα να διαβάσεις 5 πράγματα από τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου για το πώς μπορείς εσύ να συνεννοηθείς μαζί του. Εγώ ήθελα να κάνω οικογένεια πάντα. Έζησα καλά και από ένα σημείο και μετά νομίζω ότι δεν παίζει ρόλο αυτό όσο να σου κάνει κλικ ο άνθρωπος και να μπορείς να μπεις σε αυτό. Για μένα το πιο δύσκολο κομμάτι που θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου είναι ένα δύσκολο διαζύγιο, δηλαδή να μην βλέπω τα παιδιά μου ή να έχω μια σύντροφο η οποία ίσως να εκμεταλλευτεί τα παιδιά μου».

«Έχω πει ότι το παιδί είναι σαν μεγεθυντικός φακός. Αν υπάρχει πρόβλημα, το πρόβλημα γίνεται πιο μεγάλο. Αν υπάρχει υγεία στην σχέση αυτό πάλι θα γίνει πιο μεγάλο», συμπληρώνει.

«Η ηλικία παίζει τον ρόλο της»

Από την πλευρά της η ψυχολόγος Ξένια Παρασκευοπούλου, αναφέρει:

«Είναι μια καλή ευκαιρία μέσα από ένα παιδί, ακόμα και μέσα από την εγκυμοσύνη, να μετρήσει κανείς τα όριά του. Θα αρχίσουν να φαίνονται οι δυσκολίες ακόμα μεγαλύτερες και οι ευκολίες και οι καλές στιγμές θα γίνουν ακόμη πιο έντονες».

«Η ηλικία παίζει τον ρόλο της. Έχουμε παρατηρήσει ότι οι πιο νέοι άνθρωποι έχουν έναν αυθορμητισμό, έναν ενθουσιασμό λένε ‘θα τα καταφέρουμε όλα’. Με την πρώτη δυσκολία αλλάζουν τα πράγματα και γι’ αυτό συνήθως λέμε ότι αναμένει κανείς ότι μεγαλώνοντας ηλικιακά θα έχει ωριμάσει και μέσα του θα έχει αποκτήσει μια συναισθηματική ισορροπία, θα έχει και 5 – 10 εμπειρίες, θα έχει αντιμετωπίσει και κάποια πράγματα άρα θα έχει εξασκηθεί και λίγο στο πώς αντιμετωπίζεις ζητήματα ζωής. Παίζει τον ρόλο της η ηλικία αλλά όχι μόνο αυτή», προσθέτει.

Σύμφωνα με την κα Παρασκευοπούλου:

«Ένα πολύ βασικό κριτήριο είναι σίγουρα να νιώθει συναισθηματικά ασφαλής με τον εαυτό του, να νιώθει καλά, να ξέρει τα όριά του, τις αδυναμίες του, τις δυνάμεις του. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι ακόμα να νιώθει ότι μπορεί να βρει και τον άνθρωπό του, να έχει βρει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξει τον άνθρωπό του. Δεν έχουμε όλοι τα ίδια κριτήρια. Όσο νωρίτερα έχεις προετοιμαστεί για αυτήν την επιλογή, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσεις και όλο αυτόν τον θυελλώδη έρωτα γιατί κάπως θα μπορέσεις να φέρεις κομμάτια της λογικής μπροστά. Χρειάζεται σίγουρα και ένα κομμάτι λογικής και ψυχραιμίας στα πράγματα».

Τι άλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση ενός άντρα να γίνει πατέρας; Πώς ορίζεται η κατάλληλη σύντροφος και πώς η κατάλληλη στιγμή; Τι ρόλο έχει η σχέση ανάμεσα στους δύο συντρόφους;

megatv.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ