Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα ενυδρείο

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ενυδρείο, πρέπει να γνωρίζετε πως δεν πρόκειται για μια τόσο εύκολη διαδικασία, μιας και απαιτεί χρόνο, χρήματα και φροντίδα.

Αν όμως είστε σίγουροι για την απόφασή σας, τότε πρέπει να βρείτε το κατάλληλο ενυδρείο για τις ανάγκες σας και, για να κάνετε την πιο σωστή επιλογή, πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικά συγκεκριμένα πράγματα. 

Μπορείτε να ξεκινήσετε, για παράδειγμα, κάνοντας μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σας προκειμένου να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας και να καταλήξετε στην πιο σωστή επιλογή ενυδρείου: 

1) Τι είδους ενυδρείο θέλετε, γλυκού ή αλμυρού νερού; 

2) Πόσα χρήματα συνολικά μπορείτε να διαθέσετε; 

3) Πόσα ψάρια θέλετε και πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ενυδρείο; 

4) Τι είδους εξοπλισμό χρειάζεστε για να φροντίζετε τα ψάρια σας; 

Οι απαντήσεις λοιπόν σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να οδηγηθείτε στο καλύτερο μοντέλο ενυδρείου.

Εύρεση του κατάλληλου τύπου ενυδρείου για τα ψάρια σας 

Ξεκινώντας, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ενυδρείων: ενυδρεία θαλασσινού νερού και ενυδρεία γλυκού νερού. Η πλειονότητα των κηδεμόνων ψαριών έχει ενυδρεία γλυκού νερού, τα οποία είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθούν από τα ενυδρεία αλμυρού νερού. Οι αρχάριοι συνιστάται να διατηρούν μεμονωμένα ενυδρεία σχεδιασμένα για να φιλοξενούν μόνο ένα είδος ψαριού.  

Κόστος 

Επιπλέον, έχετε στο νου σας πως ένα ενυδρείο με ψάρια απαιτεί χρήματα, οπότε πρέπει από την αρχή να αποφασίσετε πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. Ο προϋπολογισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όταν πρόκειται να επιλέξετε ένα ενυδρείο. Η τιμή ενός ενυδρείου εξαρτάται από το μέγεθός του, την επιλογή του εξοπλισμού σας και το είδος των ψαριών που θέλετε να διατηρήσετε. Για παράδειγμα, ένα ενυδρείο 75 λίτρων (που είναι μικρό) με έναν ικανοποιητικό εξοπλισμό θα σας κοστίσει περίπου 150-200 ευρώ, ωστόσο η τιμή εξαρτάται και από το κατάστημα από το οποίο θα προμηθευτείτε το ενυδρείο και τον εξοπλισμό του.  

Επιλογή του σωστού μεγέθους ενυδρείου 

Αρχικά, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα ενυδρείο με χωρητικότητα τουλάχιστον 120 λίτρων, το οποίο ήδη έχει ένα καλό μέγεθος. Αν θέλετε ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 300 λίτρα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυσικοχημικές παράμετροι ενός ενυδρείου είναι πιο σταθερές και μεταβάλλονται πιο αργά όταν έχετε μεγαλύτερο όγκο νερού. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε υπόψιν σας πως τα ψάρια δυσκολεύονται περισσότερο να εγκατασταθούν σε μικρότερα ενυδρεία. Το μέγεθος του ενυδρείου θα εξαρτηθεί επίσης από το πού σκοπεύετε να το τοποθετήσετε και από τον χώρο που έχετε στη διάθεσή σας.  

Σχεδιασμός και θέση ενυδρείου  

Μια καλή συμβουλή είναι πριν την αγορά να υπολογίσετε τον κατάλληλο προϋπολογισμό, έχοντας υπόψη ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο, τόσο πιο ακριβή θα είναι η αγορά και η συντήρησή του. Ένα ενυδρείο ψαριών δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο και δεν μπορεί να μετακινηθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τα εξής πράγματα:  

– τη θέση των πριζών ρεύματος,  

– την ύπαρξη αρκετού χώρου γύρω από το ενυδρείο για τον καθαρισμό,  

– την επιλογή ενός σημείου χωρίς έκθεση στον ήλιο, 

– τη διασφάλιση ότι το δάπεδο μπορεί να αντέξει το βάρος του ενυδρείου, εάν επιλέξετε ένα μεγάλο ενυδρείο. Για να υπολογίσετε το βάρος ενός πλήρως εξοπλισμένου ενυδρείου μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το βάρος του νερού που προορίζεται να περιέχει (1 kg ανά λίτρο) επί 1,5. 

Πώς να υπολογίσετε το μέγεθος ενός ενυδρείου ψαριών 

Όταν πρόκειται για σχεδιασμό (ορθογώνιο, κυλινδρικό, εξάγωνο με επίπεδη πλάτη), η επιλογή είναι δική σας αλλά το μέγεθος του ενυδρείου σας εξαρτάται από τον αριθμό των ψαριών που θέλετε να διατηρήσετε. Τα ψάρια δεν μετριούνται σε ποσότητα ή βάρος, αλλά σε εκατοστά. Ο κανόνας είναι να υπολογίζετε 1 εκατοστό ψάρι ενήλικου μεγέθους ανά λίτρο νερού. 

Για παράδειγμα, ένα ενυδρείο 120 λίτρων που περιέχει περίπου 100 πραγματικά λίτρα νερού μπορεί να χωρέσει 100 εκατοστά ψαριών. Εάν ένα ψάρι αναμένεται να φτάσει μόνο του τα 5 εκατοστά όταν ενηλικιωθεί, μπορείτε να χωρέσετε μόνο 20 στο ενυδρείο σας. Ο κανόνας αυτός ισχύει για μικρά ψάρια με μέγεθος έως 5 cm. Για κάθε ψάρι ενήλικου μεγέθους μεγαλύτερο από 5 cm, συνιστάται να επιτρέπετε 1 cm ψαριού ανά δύο λίτρα νερού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την ποικιλία των ψαριών, καθώς ορισμένα είδη απαιτούν περισσότερο χώρο από άλλα.  

Εξοπλισμός ενυδρείου 

Τα τελευταία χρόνια, είναι περισσότερο σύνηθες τα περισσότερα ενυδρεία να έρχονται πλήρως εξοπλισμένα, αλλά η ποιότητα των αξεσουάρ μπορεί να ποικίλλει. Βέβαια, έχετε την δυνατότητα να αγοράσετε ένα άδειο ενυδρείο και να προσθέσετε τον δικό σας εξοπλισμό, δηλαδή: φίλτρα, αντλίες, συστήματα φωτισμού και θέρμανσης.  

Φίλτρα για να διατηρείτε το ενυδρείο σας καθαρό 

Τα φίλτρα βοηθούν στην εξάλειψη των οργανικών αποβλήτων που μπορεί να μολύνουν το νερό. Χωρίς φίλτρο, θα πρέπει να αλλάζετε το νερό του ενυδρείου σας καθημερινά. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μερικούς διαφορετικούς τύπους φίλτρων ενυδρείου ψαριών. Ο ρυθμός ροής πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος του ενυδρείου. Για ένα ενυδρείο 120 λίτρων, θα χρειαστείτε μια αντλία ικανή να επεξεργάζεται 250 έως 300 λίτρα νερού ανά ώρα. 

Αντλίες αέρα για οξυγόνωση 

Οι αντλίες αέρα δεν είναι πραγματικά απαραίτητα αντικείμενα στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτές οι αντλίες έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν φυσαλίδες ώστε να αυξάνουν την ποσότητα του οξυγόνου στο νερό. Οι ίδιες οι φυσαλίδες δεν παρέχουν οξυγόνο, αλλά δημιουργούν κίνηση στην επιφάνεια του νερού για να αυξήσουν τα επίπεδα οξυγόνου. Για ένα ενυδρείο 120 λίτρων, επιλέξτε μια αντλία με ελάχιστη παροχή 160 λίτρων ανά ώρα. 

Φωτισμός ενυδρείου 

Ο φωτισμός του ενυδρείου έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αρκετό φως στα υδρόβια φυτά και να μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τη διακόσμηση του ενυδρείου. Συνήθως δεν θα είναι δυνατόν να προσθέσετε επιπλέον φωτιστικά σωληνώσεων σε ένα ενυδρείο. Επομένως, το σύστημα φωτισμού ενυδρείου πρέπει να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας από την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός και η ισχύς των φώτων LED ή των φωτοσωλήνων σας θα πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του ενυδρείου. Για παράδειγμα, ένα ενυδρείο 120 λίτρων θα χρειαστεί περίπου 50 W.  

Τα φώτα σωλήνων και τα φώτα LED διατηρούνται σε ειδικό περίβλημα. Αυτό θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο για τον καθαρισμό και τη συντήρηση και να παρέχει επίσης τη σωστή ποσότητα φωτός. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα περιστροφής ή αφαίρεσης του συστήματος φωτισμού για καθαρισμό. Τα φωτιστικά σωληνώσεων, ειδικότερα, δεν πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση στο εσωτερικό του ενυδρείου. Να έχετε υπόψη σας πως ένα σύστημα φωτισμού θα παίξει μεγάλο ρόλο στην τιμή ενός ενυδρείου και είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα σύστημα υψηλής ποιότητας. 

Συστήματα θέρμανσης ενυδρείων ψαριών 

Τέλος, θέρμανση θα χρειαστείτε μόνο αν θέλετε να έχετε στο ενυδρείο σας τροπικά ψάρια. Η ισχύς του συστήματος πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία του ενυδρείου και την επιθυμητή θερμοκρασία νερού, η οποία συνήθως κυμαίνεται γύρω στους 25°C. Περίπου 100 έως 150 W θα πρέπει να αρκούν. Για ένα δωμάτιο που διατηρείται στους 19°C, υπολογίστε περίπου 1 W ανά λίτρο νερού. 

Συνοψίζοντας 

Ένα ενυδρείο με ψάρια μπορεί να θεωρηθεί ως ένα διασκεδαστικό χόμπι και μια υπέροχη προσθήκη στο σπίτι σας. Όμως, πριν προχωρήσετε στην αγορά του, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές για την προστασία και τη καλή διατήρηση των ψαριών.  

https://www.topetmou.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ