Περιποίηση προσώπου: Οι 3 μύθοι που πρέπει να ξέρουμε

Η εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα social media μας προσφέρει μια πληθώρα πληροφοριών που πολλές φορές είναι αναληθείς.

Στο κομμάτι του skincare, οι ειδικοί τονίζουν πως δεν πρέπει να πιστεύετε όλα όσα ακούτε ή διαβάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καμία επιδερμίδα δεν είναι ίδια με την άλλη, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που λειτουργεί σε κάποιον άλλο μπορεί να μη λειτουργεί σε εσάς. Επίσης, υπάρχουν μερικοί μύθοι για την περιποίηση της επιδερμίδας που απλώς δεν ισχύουν. Ποιοι είναι αυτοί; Οι ειδικοί απαντούν.

#1 Οι λιπαρές επιδερμίδες δε χρειάζονται ενυδάτωση

Ακόμη και το πιο λιπαρό δέρμα χρειάζεται μια ενυδατική κρέμα -ναι, η μεγάλη ποσότητα σμήγματος μπορεί να είναι σημάδι ότι η επιδερμίδα σας είναι στην πραγματικότητα αφυδατωμένη. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτιμήστε μια ενυδατική κρέμα σε μορφή gel ειδικά σχεδιασμένη για τον τύπο του δέρματός σας που να μη φράσσει τους πόρους ή να μη σας δίνει μια υπερβολική λάμψη στο πρόσωπο που φαίνεται σαν λιπαρότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα gel ή οι κρέμες σε μορφή gel έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό -συγκριτικά με τις πιο παχύρρευστες και «βαριές» ενυδατικές κρέμες- και συνήθως δεν περιέχουν έλαια, ενώ απορροφώνται γρήγορα από την επιδερμίδα. Τα σταρ συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε στις ενυδατικές αυτές είναι η νιασιναμίδη, το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη και η αλόη.

#2 Η καφεΐνη προκαλεί ακμή

Ο καφές από μόνος του δεν μπορεί να προκαλέσει ακμή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε τον καφέ σας πιο… φιλικό για την επιδερμίδα σας:

Περιορίστε την κατανάλωση καφέ στα τέσσερα φλιτζάνια ή και στα δύο φλιτζάνια ημερησίως, εάν έχετε πιο αργό μεταβολισμό ή αισθάνεστε νευρικότητα όταν πίνετε περισσότερα από δύο φλιτζάνια.
Επιλέξτε ντεκαφεϊνέ, εάν δείτε πως έχετε πλησιάσει το προσωπικό σας «όριο» καφεΐνης, αλλά εξακολουθείτε να λαχταράτε έναν ζεστό καφέ στο γραφείο ή μετά τη δουλειά.
Μην καταναλώνετε καφεΐνη έξι ώρες πριν τον ύπνο.
Φροντίστε να αγοράζετε βιολογικό, υψηλής ποιότητας καφέ όποτε μπορείτε.
Προτιμήστε γάλα φυτικής προέλευσης, όπως αμυγδάλου ή σόγιας, αν σας αρέσει να το προσθέτετε στον καφέ σας.
Μειώστε τη ζάχαρη και τα σιρόπια -αντ’ αυτών, επιλέξτε φυσικά ή και καθόλου γλυκαντικά.
Μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο καφέ.

#3 Για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες ευθύνεται η ηλικία

Ναι, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες αναμφισβήτητα κάνουν την εμφάνισή τους όσο μεγαλώνετε, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Ανεξαρτήτως της ηλικίας σας, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας, όπως η έλλειψη ενυδάτωσης, η μη εφαρμογή αντηλιακού όλο τον χρόνο, το οξειδωτικό στρες, οι κινήσεις του προσώπου, η στάση ύπνου σας, καθώς και η μείωση παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε της επιδερμίδα σας ενυδατωμένη, δεσμευτείτε πως θα φοράτε σε καθημερινή βάση αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είτε εκτίθεστε άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία είτε βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο που τον «λούζει» ο ήλιος και προσθέστε έναν αντιοξειδωτικό ορό στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ