Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το βιβλίο του Χρίστου Αλεξόπουλου «Όραμα Hellas: 1821-2040» - ΦΩΤΟ

Στο Πολύεδρο

Κατάμεστος ο κήπος του Πολύεδρου, το βράδυ της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου «Ηellas- Οραμα 1821-2040» του πατρινού οικονομολόγου- διεθνολόγου Χρίστου Αλεξόπουλου.

Οι ομιλητές Πέτρος Π. Γρουμπός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Αλέξιος Παναγόπουλος, Ακαδημαϊκός (Salzburg) και Καθηγητής, Γεώργιος Χρούσος, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας και ο Απόστολος Πιερρής, Φιλόσοφος, Διευθυντής Ινστιτούτου  Φιλοσοφικών Ερευνών, ο οποίος για λόγους υγείας δεν παρέστη στην εκδήλωση, αλλά έστειλε γραπτή παρέμβασή του, έκαναν λόγο για μια μεστή πραγματεία, με λεπτομερείς αλλά προσιτές ιστορικές αφηγήσεις, συνεπώς ελκυστικές για λάτρεις της ιστορίας αλλά και το κοινό, που προβληματίζει και αφυπνίζει τόσο τον λαό όσο και όσους βρίσκονται στο πηδάλιο του έθνους. Ενα βιβλίο που προσφέρει ένα αισιόδοξο και προκλητικό όραμα για το μέλλον.

Αυτό το όραμα του Χ. Αλεξόπουλου ενέπνευσε, μάλιστα ένα ποίημα, που διάβασε, σε συνέχεια των ομιλιών, ο ποιητής Σωτήρης Νικολακόπουλος.

fau_5433.jpg

Τέλος,  ο συγγραφέας Χρίστος Αλεξόπουλος μίλησε επιγραμματικά  και αλληγορικά για  το όραμά του για την Ελλάδα, παραλληλίζοντάς τη με έναν βάτραχο μπλε, που ενώ άλλοτε κυριαρχούσε στη Μεσόγειο, αποτελώντας το κέντρο του κόσμου, αυτή τη στιγμή, γερασμένος, φοβισμένος, αδύναμος, βράζει στην κατσαρόλα και, για να σωθεί, ο ίδιος προτείνει μια μεγάλη θαλασσινή ιδέα: Θα πρέπει ο βάτραχος να πηδήξει έξω από το περιορισμένο Αιγαίο στη Μεσόγειο, έξω από τη μικρή και έντιμη Ελλάδα, στη νέα Ελλάδα του Μείζονος Ελληνισμού, να πηδήσει από την Greece στην Hellas, και να γίνει η Ελλάδα μιας ηπείρου και τεσσάρων θαλασσών. Κι αν αυτό, όπως είπε, φαίνεται ανέφικτο λόγω του συνδρόμου της φοβίας που μας έχει παραλύσει, παρουσίασε την εναλλακτική του πρόταση: να ανακηρυχθεί η Ελλάδα ένας ιερός τόπος, μια Ελβετία της παιδείας. Μια ουδέτερη πολιτισμική χώρα.

Την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Πολύεδρο, οι Εκδόσεις Παπαζήση και ο Σύλλογος Πατρέων Πρωτευούσης «Ο Πρωτόκλητος Ανδρέας» συντόνισε η δημοσιογράφος Κρίστυ Κουνινιώτη. Η εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα, προσφορά του συγγραφέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ